Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Επιστροφή Ινδικών αρχαιοτήτων από Αμερικανικά Μουσεία μετά από έρευνα του FBI

Αμερικανικά Μουσεία επιστρέφουν ινδικές αρχαιότητες που είχαν στην κατοχή τους στην Ινδία, μετά από μια τεράστια έρευνα των μυστικών υπηρεσιών του FBI για τον Subhash Kapoor, έναν έμπορο τέχνης που πουλούσε κλεμμένες αρχαιότητες
Σύμφωνα με τις αρχές ήταν ο μεγαλύτερος αρχαιοκάπηλος σε αμερικανικό έδαφος: εκατοντάδες αντικείμενα εδώ και περίπου 20 χρόνια πωλήθηκαν σε ιδιώτες και μουσεία για αστρονομικά ποσά, από τον Ινδό έμπορο τέχνης Sbhash Kapoor.

Tώρα μουσεία από την Χαβάη και την Μασαχουσέτη παρέδωσαν στο FBI οκτώ αρχαία αντικείμενα τέχνης τα οποία είχαν αγοράσει από τον έμπορο έργων τέχνης Kapoor και την εταιρεία του Art of the Past που βρισκόταν στο Madison Avenue του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Τον Οκτώβριο το Μουσείο Τολέδο του Οχάιο, επέστρεψε ένα άγαλμα κόστους 245.000 δολαρίων που είχε αγοράσει το 2006. Ο διευθυντής του Μουσείου δήλωσε πως το ίδρυμα σκέφτεται να επιστρέψει 63 ακόμα αντικείμενα, δηλώνοντας πως «σίγουρα κορόιδεψε πολλούς ανθρώπους και είναι αμφίβολο το που βρήκε αυτά τα έργα τέχνης και τις αρχαιότητες πριν τις πουλήσει σε μας».
Εκτός από το συγκεκριμένο μουσείο, ακόμα δεκαπέντε μουσεία στις ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ως “πελάτες” του Kapoor, αν και τα περισσότερα μετά από έρευνες διαπίστωσαν ότι δεν είναι κλεμμένα τα αντικείμενα που αγόρασαν από τον έμπορο τέχνης ή λόγω του ότι ακόμα δεν διώκονται προτιμούν να μην επιστρέψουν τα έργα για τα οποία έχουν ήδη πληρώσει.
Η επιχείρηση του FBI ξεκίνησε το 2012 με επιδρομές στην γκαλερί και τα γραφεία του Kapoor όπου βρέθηκαν πολλά κλεμμένα αντικείμενα. Αστυνομικοί και τελωνειακοί που συνεργάστηκαν για την έρευνα κατάσχεσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που ο έμπορος τέχνης είχε κερδίσει αφού είχε πουλήσει σε οργανισμούς, μουσεία και συλλέκτες έργα που είχαν κλαπεί από ναούς στην Ινδία.
Συμπληρωματικά διώκεται και η αδερφή του εμπόρου τέχνης, η σύντροφος του, αλλά και η διευθύντρια της γκαλερί του.  Πολλά από τα σημαντικά κλεμμένα έργα δεν έχουν βρεθεί ακόμα και οι αρχές αναζητούν κυρίως 4 πολύ σπάνια αγάλματα συνολικής αξίας 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων που οι αρχές πιστεύουν ότι έκρυψαν η αδερφή και σύντροφος του Kapoor.
Από την αρχή της έρευνας, οι αρχές έχουν κάνει έκκληση σε όλα τα μουσεία της χώρας, παρ' όλα αυτά πριν κάποιες ημέρες το Honolulu Museum of Art και το Peabody Essex Museum στη Μασαχουσέτη, επέστρεψαν δημοσίως δύο αντικείμενα.
Η έρευνα όμως δεν σταματάει εδώ καθώς ο Kapoor, είχε πελάτες του μουσεία στην Ασία και την Ευρώπη -ήδη η εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας επέστρεψε ένα έργο και πλέον οι αμερικανικές αρχές λένε πως περιμένουν επιστροφές από όλον τον κόσμο.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου