Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Καλλιτεχνική-λογοτεχνική βραδυά «Εκεί, που η Ανατολή συναντά τη Δύση»‏

                                                               
Προβολές Αναρτήσεως

           
Μόσχα, 9 Απριλίου 2015

  Σε μία εξαιρετικά ζεστή, ειλικρινή και αβίαστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 στις εγκαταστάσεις της  Βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας μία πολυεπίπεδη καλλιτεχνική-λογοτεχνική βραδυά «Εκεί, που η Ανατολή συναντά τη Δύση», η οποία αποτέλεσε σύμπραξη συνεργασίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.),του Πολιτιστικού Κέντρου του Αζερμπαϊτζάν και της Βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με εγκαίνια της έκθεσης «Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας, με έργα της δημοφιλούς ζωγράφου, καλλιτέχνιδος Έλενας Σιπιτσόβα, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 17 Απριλίου τ.ε. Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της έκθεσης τόσο από τη διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου του Αζερμπαϊτζάν Νίσα Μουσταφάγιεβα όσο και από τη διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Δώρα Γιαννίτση επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι λαοί, που χαίρονται τον ίδιο ήλιο, τον ίδιο ουρανό, τον ίδιο αέρα, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, παρά να συνυπάρξουν αρμονικά. Στην αρχαιότητα οι λαοί της Μεσογείου, της Παρευξείνιας Ζώνης και της Κασπίας δημιούργησαν μύθους, αποκρυσταλλώνοντας ανά τους αιώνες τη σχέση του αθρώπου με τη μοίρα, το πεπρωμένο, το ηθικό δίκαιο, θέτοντας φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την κοσμοθεωρία του ανθρώπου, τη σχέση του με το σύμπαν, τον περίγυρό του, τον εσωτερικό του κόσμο.  Η Έλενα Σιπιτσόβα, μην μπορώντας να συγκρατήσει τη συγκίνησή της, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους στην τελετή εγκαινίων.
Η εκδήλωση συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου του Αζερμπαϊτζάν, όπου και πραγματοποήθηκε η παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης «Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας. Κοσμογονία, Τιτανομαχία» - κοινού εγχειρήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, της εξέχουσας ελληνίστριας-φιλολόγου Ειρήνης Μπελέτσκαγια και της δημοφιλούς ζωγράφου, καλλιτέχνιδος Έλενας Σιπιτσόβα,  σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο “URSS Publishing Group”.
Η δίγλωσση (ελληνική-ρωσική) έκδοση ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων. και στις εκπαιδευτικές σκοπιμότητες του Κ.Ε.Π.. Η Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι πρόκειται για μία μοναδική έκδοση, για την οποία μόχθησαν δύο άνθρωποι, τους οποίους συνδέει κοινή αγάπη και πάθος για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Η Ειρήνη Μπελέτσκαγια προέβη σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική παρουσίαση της ελληνικής μυθολογίας, ενώ αμέσως μετά η διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου του Αζερμπαϊτζάν Νίσα Μουσταφάγιεβα προέβη σε παρουσίαση  της νουβέλας του Αζέρου συγγραφέα ANARADede Korkut” , (βασισμένου σε μοτίβα αρχαίου τουρκικού έπους),  που συνοδεύεται από εικονογράφηση του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ε.Σ.Σ.Δ. Τ. Ναριμανμπέκοβ, αναδεικνύοντας παραλληλισμούς και κοινά σημεία στη μυθολογία διαφορετικών λαών, διαφορετικών πολιτισμών.
  Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρπυ του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν, από τηνΤατιάνα Τσόρναγια, μαθήματα καλλιτεχνίας-χαρακτικής-εργόχειρου-αγγειογραφίας με θεματική «Ο δρόμος του μεταξιού» και «Περιήγηση ανά την Ελλάδα».
 

 Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από απαγγελία του τελευταίου μονολόγου της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε ερμηνεία της Δώρας Γιαννίτση (η οποία υποδύεται και τον ρόλο της Αντιγόνης στην παράσταση που προ ενός έτους ανέβηκε στο θέατρο «Luna Theater» της Μόσχας), καθώς και από απαγγελία αποσπάσματος από τον «Ορέστη» του Γιάννη Ρίτσου σε ερμηνεία του ηθοποιού, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου “Studio-69” και συναρμοδίου για το θεατρικό εργαστήρι του Κ.Ε.Π. Γκεόργκιι Τσερβίνσκι.
  Η βραδυά ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελληνικών λουκουμιών και οίνου, Το ελληνικό κρασί «Διόνυσος» είχε την ευγενική καλοσύνη να προσφέρει ο εν Μόσχα αντιπρόσωπος της εταιρείας Δημήτρης Γιαννίδης, τα δε λουκούμια οΔιονύσιος Ποπόβ, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «Dionis Import», στους οποίους εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη. Αρμονικό συμπλήρωμα της όλης βραδυάς αποτέλεσε η προβολή φωτογραφιών με τοπία από το Αζερμπαϊτζάν της ομογενούς μας Νάντιας Νόσικ.
  Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που κατορθώσαμε, εστιάζοντας γύρω από το συγκεκριμένο εγχείρημα, να «παντρέψουμε», να ενώσουμε τρεις πολιτισμούς, τρεις λαούς, το ρωσικό λαό, στη φιλόξενη γη του οποίου βρισκόμαστε, τον αζερικό και ελληνικό λαό.
  Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στους εταίρους μας για την επιτυχή έκβαση της εν λόγω προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου