Η παράδοση στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας έδωσε ραντεβού σήμερα Τρίτη της Διακαινησίμου στα σύνορα του δ.δ. Γριζάνου και Αχλαδοχωρίου.
Στα μέσα της διαδρομής αναβίωσε από κατοίκους των δυο χωριών ένα πανάρχαιο, θρησκευτικό έθιμο, εκείνο των «Εικονισμάτων».
Νωρίς το πρωί οι δύο ενορίες, μετά την Θεία Λειτουργία, με πομπή και κρατώντας ή μεν του Αχλαδοχωρίου την Αγία Εικόνα της Παναγίας, ή δε, του Γριζάνου Εικόνες Αγίων, συναντήθηκαν στα όρια των δυο δημοτικών διαμερισμάτων για την προσκύνηση.
Πλήθος κόσμου για μια ακόμη χρονιά παρέστη στο πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο για να προσκυνήσει και να αιτηθεί από την Παναγία και τους Αγίους, Υγεία.
Όπως ανέφεραν κάτοικοι των δύο χωριών το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς κανείς να γνωρίζει τη στιγμή που ξεκίνησε να αναβιώνει. Η παράδοση αναφέρει πως οι κάτοικοι των δυο χωριών ξεκίνησαν το έθιμο με τη μορφή λατανίας για την καρποφορία της γης μιας και η εποχή συμπίπτει με την έναρξη των αγροτικών εργασιών και της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
Ωστόσο σήμερα οι κάτοικοι με την προσκύνηση των εικόνων ζητούν η Παναγία και οι Άγιοι να τους χαρίσουν Υγεία.
Στην υποδοχή των Αγίων Εικόνων και στη δέηση που ακολούθησε κάτοικοι των χωριών και δη γυναίκες τραγούδησαν και χόρεψαν τα Πασχαλιόγιουρτα, τραγούδια παλιά της Πασχαλιάς που τραγουδιόνταν τόσο τις ημέρες που διανύουμε αλλά και σε άλλες μεγάλες γιορτές μέχρι της Αναλήψεως του Κυρίου.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Κώστας Κοσμάς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ηλίας Καραμάνος, ο πρόεδρος της ΚΟΙΔΕΦΑ κ. Γιάννης Αναγνώστου, o πρόσεδρος της ΠΕΛΙΝΝΑ κ. Κώστας Κοκκινίδης, οι πρόεδροι Γριζάνου και Αχλαδοχωρίου κ.κ. Αχιλλέας Κακαδιάρης και Βασίλης Κουτσοδήμος, φορείς της περιοχής και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών.
Πλήθος κόσμου και φέτος Δευτέρα της διακαινησίμου παρευρέθηκε στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας της οδηγήτριας στην Οιχαλία, στην Κρήνη και στο Αχλαδοχώρι Τρικάλων.
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας της οδηγήτριας εντοπίστηκε σε δύσβατο και δασώδες μέρος της περιοχής πριν από εκατοντάδες χρόνια από 8 Κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία xωριά, την Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους τέσσερις επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.
Στην περιφορά μεταξύ άλλων παρέστησαν ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Μπαγιώτης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος, ο πρόεδρος της ΠΕΛΙΝΝΑ κ. Κώστας Κοκκινίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΙΔΕΦΑ κ. Γιάννης Αναγνώστου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Οιχαλίας κα Φωτεινή Γκαγκαμάνου κ. ά.
Βγήκαν τα «Εικονίσματα» σε Γριζάνο και Αχλαδοχώρι |
Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας τους κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον μέχρι τον κάμπο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην είσοδο στο Αχλαδοχώρι οι γονείς «εναποθέτουν» τα μικρά παιδιά στο δρόμο για να περάσει η εικόνα από πάνω τους για να μεταφέρει τη Χάρη της.
Ο ιερέας της Οιχαλίας τη συνοδεύει μέχρι τα σύνορα της Κρήνης όπου την παραλαμβάνουν οι ιερείς της Κρήνης και του Αχλαδοχωρίου. Κατά την παράδοση της Εικόνας οι γυναίκες του Συλλόγου της Οιχαλίας στήνουν τρανό χορό τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία.
Ακολουθεί πομπή στην Κρήνη και εν συνεχεία στην εκκλησία της Κρήνης όπου τοποθετείται στο ιερό και οι πιστοί θα περάσουν να χαιρετίσουν την Παναγιά τους.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου με τον ιερέα συνοδεύουν την εικόνα στην Εκκλησία του χωριού τους όπου φιλοξενείται μέχρι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου που θα ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου