Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΗΜΕΡΑ 19/12/2014: Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, Θιασάρχης / Ηθοποιός της ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ


 
ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ:
Θιασάρχης / Ηθοποιός της ΕΛΠΙΔΑΣ
Μια αφανής ηρωίδα στα θεατρικά δρώμενα
ΣΗΜΕΡΑ 19/12/2014:
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, Θιασάρχης / Ηθοποιός της ΕΛΠΙΔΑΣ  ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟ
ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ!..
Η Εξώδειος Ακολουθία θα γίνει αύριο 20/12/2014 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου στις 11:30 π.μ.

Παρακάτω δημοσιεύουμε παλαιότερη δημοσίευση της "Μεταρρυθμίσεως" με συνέντευξη της αξέχαστης και μοναδικής φίλης και συνεργάτιδος του Σωματείου ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ"
ΕΛΕΝΑΣ  ΤΣΑΛΔΑΡΗ

"Η Έλενα Τσαλδάρη και τώρα, αλλά και παλαιότερα έχει αποδείξει πως διαθέτει και θεατρική εξυπνάδα και αληθινή ευαισθησία και σημαντική προσωπικότητα. Είναι ηθοποιός "δωματίου" για να μην χαθούν οι αποχρώσεις με τις οποίες συνθέτει τους ρόλους της[...]"

Μηνάς Χριστίδης
"Δραματική ηθοποιός με πλούσιο ταμπεραμέντο..."
Χρήστος Ν. Κουλουράς

"...πρόκειται για καλλιτέχνιδα αληθινή, από γνήσια στόφα ηθοποιού...
Η κ. Τσαλδάρη αποτελεί, χωρίς αμφιβολία,
μια πραγματική δύναμη του Θεάτρου μας[...]"

Γεώργιος Θεοφάνους
"Την Έλενα Τσαλδάρη την γνώρισα επίσης από τα πρώτα της βήματα και διέκρινα σ΄ αυτήν το πείσμα και την αφοσίωση
ενός ταλαντούχου ανθρώπου, ανυποχώρητου σε ό,τι αφορούσε την πραγμάτωση του ονείρου όσο σπούδαζε...."

Κική Σεγδίτσα
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα έχουν γραφτεί από ανθρώπους που γνώρισαν την Θεατράνθρωπο - Ηθοποιό Έλενα Τσαλδάρη -για την οποία και θα κάνουμε λόγο- μέσα από τους ρόλους που έχει υποδυθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Σήμερα, καθώς το θέατρο έχει γίνει ένας χώρος όπου δύσκολα οι νέοι άνθρωποι αναζητούν την ψυχαγωγία άλλα ακόμη πιο δύσκολα μπορούν να ζήσουν την τέχνη μέσα από αυτήν, θα θέλαμε να σας δώσουμε , βάζοντας λίγο "χρώμα" στις λέξεις, τη δυνατότητα να γνωρίσετε ανθρώπους της πρώτης τέχνης στην πυραμίδα των τεχνών, που μπορούν να σας κάνουν να ζήσετε την τέχνη που είναι προσιτή γιατί είναι πάντα αληθινή.

Συναντήσαμε λοιπόν, γι' αυτόν το σκοπό την Διδάκτορα Θεατρολογίας του 8ου Πανεπιστημίου Παρισίων κυρία Έλενα Τσαλδάρη, στο Θέατρο ΕΛΠΙΔΑΣ όπου φέτος για 6η χρονιά η ηθοποιός παρουσίασε το θεατρικό έργο : " Ο ΒΑΘΥΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ" του αειμνήστου καθηγητού - συγγραφέα Κωνσταντίνου Κονοφάγου - "Λότρη" με την ίδια επιτυχία και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τους ορίζοντες της δραματικής τέχνης και τις εμπειρίες της θεατρικής ζωής της.
Μ.: Μιλήστε μας κ. Τσαλδάρη για σας και την δημιουργία της μικρής αυτής εστίας υποκριτικής τέχνης.
Ε.Τ.: Το "Θέατρο Ελπίδας" το δημιούργησα εδώ και 23 χρόνια. Το ονόμασα "Θέατρο Ελπίδας" γιατί η λέξη ¨Ελπίδα¨ είναι η μόνη λέξη που μπορεί να αποδώσει την προσπάθειά μου, αλλά συγχρόνως και την προσπάθεια κι άλλων παραγωγών - ηθοποιών που ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να παρουσιάζουν Ελληνικά έργα στο θέατρο.


Μ.: Μα, κ. Τσαλδάρη νομίζω πως η χώρα μας είναι και υπήρξε η μητέρα της θεατρικής τέχνης.
Ε.Τ.: Βεβαίως, όμως αυτή την ελπίδα πρέπει να την στεριώσουμε, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα είναι ενσωματωμένη στο σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, που προχωρεί προς δημιουργία της Ευρωπαϊκής ενότητας. Ήδη το Αρχαίο Ελληνικό θέατρο - πρωταρχικό κεφάλαιο στην Ιστορία του Παγκόσμιου θεάτρου- έχει εδραιωθεί στην Ευρώπη.Όμως και το σύγχρονο Ελληνικό θέατρο δεν έχει μείνει χωρίς αναγνώριση. Η Ευρώπη έχει δεχθεί και χειροκροτήσει Ελληνικά θεατρικά Έργα -από περιοδεύοντες θιάσους- δοκιμασμένα από το ελληνικό θεατρόφιλο κοινό -που είναι αναλογικά- μεγαλύτερο σε ποσοστό από πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης. Ο μεγάλος αριθμός θεατρόφιλων που συντηρεί σήμερα το σημαντικό αριθμό των Ελληνικών θιάσων, μαρτυρεί την μεγάλη παράδοση του Έλληνα, προς το θέατρο.

Μ.: Σας είδαμε να υποδύεστε την Αλίκη στον Βαθύ Καθρέπτη σε δύο διαφορετικές ηλικίες με τα πιο έντονα ανθρώπινα χρώματα πόσο αλήθεια σας έχει επηρεάσει αυτός ο ρόλος;
Ε.Τ.: Όταν πρωτοδιάβασα το έργο - διαισθάνθηκα - και πίστεψα αμέσως ότι είχε όλα εκείνα τα προτερήματα για μια θεατρική επιτυχία.
Με καθήλωσε η πρωτότυπη δραματική υπόθεση με το διάχυτο ερωτικό στοιχείο^ το συνεχές σασπένς που κρατάει σε αγωνία το θεατή με μια ιστορία που αποτελεί ένα συγκλονιστικό δράμα.
Επίσης το έργο με προβλημάτισε με τα βαθύτερα ερωτήματα που γεννιούνται και υποβάλλονται διακριτικά. Αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αιώνες και παίζουν ρόλο στη ψυχολογία του και στη ζωή του.
Εκείνο που βρήκα ξεχωριστά δραματικό ήταν ο ρόλος της ΑΛΙΚΗΣ, της τραγικής ηρωίδας που γίνεται έρμαιο του "πεπρωμένου" ή αν θέλετε της "τύχης". Ένα ρόλο που αντιμετώπισα η ίδια, με αγάπη. Χρησιμοποιώ τον όρο "αντιμετώπισα" γιατί είναι πράγματι ρόλος πολυδιάστατος σε μιαν ατμόσφαιρα πολύπλοκων καταστάσεων που εξελίσσονται μέχρι το τραγικό τέλος.
Θα 'λεγε κανείς ότι αυτό το έργο είναι ειδικά γραμμένο για τις γυναίκες. Παρατήρησα -από τον πρώτο χρόνο- ότι οι γυναίκες συγκινούνται ιδιαίτερα, γιατί βρίσκουν πως η ζωή της ΑΛΙΚΗΣ σε κάποιο κομμάτι της, θυμίζει κάτι από τη δική τους ζωή ή τη δική τους ψυχοσύνθεση.ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗ
ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ: ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Αριστοτέλους 53 & Σμύρνης (πεζόδρομος)
(Ανάμεσα Ιουλιανού & Ηπείρου, δίπλα σε πάρκινγκ)
Τηλ.: 201 82.29.030, Fax: 210 82.32.029 - 6932 / 196 176

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου