Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΕΙΜΩΝ: ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΜΑΖΗΣ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ


https://www.youtube.com/watch?v=ay6Apgsizn0

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗ Θ. ΜΑΖΗ κ.ά. με τίτλο: 
(ISBN: 978-618-82668-4-1)

    Το βιβλίο του Καθηγητή κυρίου Ιωάννη Μάζη και της αξιόλογης συγγραφικής του ομάδας είναι μια εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη πάνω στο φλέγον  θέμα της Συριακής Κρίσεως που έχει απασχολήσει το διεθνές σύστημα τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και ταλανίζει τον Συριακό λαό μέχρι σήμερα. Μας δίνει σημαντικές πληροφορίες στο να κατανοήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων που εκτυλίσσονται στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Υπερδυνάμεων για την διασφάλιση των συμφερόντων τους και την διασύνδεσή τους με την Ελλάδα, όσον αφορά τις συνεχόμενες μεταναστεύσεις των Σύρων προσφύγων στην χώρα μας. Είναι ένα βιβλίο επίκαιρο, τεκμηριωμένο που  αξίζει όλοι να το διαβάσουμε, γιατί μας επιλύει πολλά ερωτηματικά γύρω από την εκρηκτική αυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής που απασχολεί την Παγκόσμια Κοινή Γνώμη και θέτει σε κίνδυνο την Παγκόσμια Ειρήνη.


    Τα περιεχόμενα του βιβλίου χωρίζονται σε δύο κεφάλαια. Στο πρώτο Κεφάλαιο κάνει αναφορά στην κλιμάκωση του Συριακού Πολέμου και των ενδοσυστημικών ανταγωνισμών μεταξύ του Σιιτικού και Σουνιτικού Υποσυστήματος. Στο δεύτερο Κεφάλαιο τίθενται θέματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας όσον αφορά τους σχεδιαζόμενους ανταγωνιστικούς αγωγούς φυσικού αερίου, τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης-Μόσχας αλλά και τους περιφερειακούς ενεργειακούς ανταγωνισμούς για το δίπολο Σουνιτικό-Σιιτικό Ισλάμ.
    Τέλος αξιομνημόνευτη είναι και η χαρτογραφική προσέγγιση της Γεωπολιτικής εικόνας της Συριακής Σύρραξης του Καθηγητή Γεώργιου Σιδηρόπουλου, του οποίου η συμβολή είναι ανεκτίμητη.
Η παρουσίαση του βιβλίου βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε  εις το κανάλι του επιστημονικού Σωματείου: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ 1924.
Συνέντευξη του Καθηγητή Ιωάννη Μάζη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 στις 26/9/2016, βλέπε εδώ: Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μ.μ. στο Βυζαντινό μουσείο Αθηνών, η Πρόεδρος και Μέλη του Επιστημονικού Σωματείου ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ», παρευρέθηκαν στην παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Ιωάννη Μάζη και των συνεργατών του με τίτλο:  "ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ" των εκδόσεων "ΛΕΙΜΩΝ". 

Την εκδήλωση
τίμησαν με την παρουσία τους  οι ομιλητές:
κ. Δημήτριος Κόκκινος, Καθηγητής Γεωπολιτικής Ενέργειας,
κ. Περικλής Γρύσπος, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ,
κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής Σ.Σ.Ε. 

και ο κ. Περικλής Νεάρχου, Πρέσβυς ε.τ.
Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Δημοσιογράφος-Εκδότης της εφημερίδος«Ηχώ της Πόλης», κύριος Ανδρέας Ρομπόπουλος.


Στην συγγραφή του βιβλίου συντέλεσαν οι Ερευνητές του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, κ.κ. Μ. Σαρλή, Ι. Σωτηρόπουλου και Ξ. Δωματιώτη και με την συμβολή του Αν. Καθηγητή Χαρτογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ.  Σιδηρόπουλου, ανατέμνει το σημαντικότερο πρόβλημα ανακατανομής ισχύος στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. «Το κενό ισχύος που δημιουργήθηκε μετά την έναρξη της συριακής κρίσης (Μάρτιος 2011) λειτούργησε ως μαγνήτης για τις περιφερειακές επιδιώξεις των κέντρων ισχύος του συστήματος, αλλά και ως πηγή κινδύνων και αστάθειας για το ευρύτερο σύστημα. Από τα τέλη του 2012, η συριακή κρίση είχε ξεπεράσει τα όρια της Συρίας και είχε μετατραπεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο με διεθνείς απολήξεις.
Η κλιμάκωση του Συριακού Πολέμου είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός νέου πλέγματος ανταγωνισμού ισχύος στο σύστημα της Μέσης Ανατολής.
Παρά τις γεωστρατηγικές και ιδεολογικές διαφορές τους, ο Συριακός Πόλεμος παρείχε στα σουνιτικά κέντρα ισχύος του συστήματος -τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ- ένα γεωπολιτικό ρήγμα προκειμένου να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στη συνοχή της ιρανικής ισχύος στο κέντρο του μεσανατολικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, ο περιφερειακός ανταγωνισμός συνέβαλε καταλυτικά στη ραγδαία κλιμάκωση του Συριακού Πολέμου, στην ακύρωση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στην ανάδυση ενός νέου κύματος ισλαμιστικού μιλιταρισμού, υπό τη μορφή οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος».
Τα αποτελέσματα της συριακής κρίσης επηρεάζουν άμεσα εκτός από την περιφερειακή κατανομή της ισχύος και το σύνολο της λειτουργίας του δρώντος υπερσυστήματος.
Παρά ταύτα, η ενεργειακή πτυχή της κρίσης δεν έχει περιγραφεί και αναλυθεί επαρκώς. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί δύο ανταγωνιστικών αγωγών δυναμιτίζουν την περιφερειακή ασφάλεια, αφού ενισχύουν την παραδοσιακή διαμάχη σουνιτικού και σιιτικού Ισλάμ, με τους διεθνείς πυλώνες ισχύος και επιρροής του δρώντος υπερσυστήματος να συμμετέχουν στην προώθηση του επωφελέστερου για εκείνους αγωγούς.».
Σας παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία  του κ. Δημητρίου Κόκκινου, Καθηγητή  Γεωπολιτικής της Ενέργειας, από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βυζαντινό Μουσείο.


«Αξιότιμοι,
Κύριοι Καθηγηταί, Κύριοι Πρέσβεις, Αγαπητοί φίλοι, Φίλε Γιάννη Μάζη,
  
   Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε επιτρέποντάς μου να παρουσιάσω αυτό το βιβλίο. Το τί συμβαίνει στην Συρία σήμερα και πού βαδίζουν τα πράγματα εκεί αφορά ευθέως την Ελλάδα και το μέλλον της. Διαβάστε αυτό το βιβλίο που είναι γραμμένο με αρετή και τόλμη και προσθέτω γνώση και θα αποκτήσετε την αναγκαία κατανόηση των σπουδαίων γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί, δηλαδή ΕΔΩ.

https://www.youtube.com/watch?v=vYHkTsdDYHk
  
 Γνωρίζω τη Συρία από το 1980. Παρακολουθώ  τα εκεί συμβαίνοντα από πλευράς κυρίως Ενεργειακής και κατ’ ανάγκη βέβαια πολιτικοοικονομικής γιατί αυτά είναι αλληλένδετα. Από το 2000 διαβάζω καθημερινά διεθνή κείμενα και αναλύσεις από αξιόλογους μελετητές/αναλυτές. Ήμουν συχνά παρών στην περιοχή αυτή, μέσα στα γεγονότα για πολλά χρόνια. Ουδέποτε βρήκα ένα κείμενο καλύτερο από το μικρό βιβλίο που εξηγεί με βαθύτατη ανάλυση και ενδελέχεια το θέμα και έχει επίσης την Λακωνική αρετή του ουσιώδους μόνο λόγου. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από ένα βιβλίο  Γεωπολιτικής που συντάχθηκε υπό την Ακαδημαϊκή επιμέλεια και την αυστηρή, από μεθοδολογικής απόψεως, επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Ιωάννου Μάζη, ο οποίος συνέγραψε και σημαντικά μέρη του, όπως όλα τα αφορώντα στην σημειολογική και θεολογική ανάλυση του προπαγανδιστικού περιοδικού του ΙΣΙΣ, αλλά και τα σχετικά με την νομοτάγεια του ΙΣΙΣ ως προς τα κελεύσματα του Ισλαμικού Δικαίου. Κάτι, που δεν  έχει γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική ακαδημαϊκή και συγγραφική πραγματικότητα.
   Πρέπει, επίσης, να τονίσω την εξαίρετη συμβολή των υπολοίπων συναδέλφων του συγγραφέων, του Καθηγητή Γιώργου Σιδηρόπουλου που μας εξηγεί πως μία ψυχρή και αποστειρωμένη επιστήμη όπως η Χαρτογραφία, μπορεί να γίνει «γεωπροπαγάνδα» όπως θεωρητικώς τονίζει ο Μάζης. Ακόμη και πρέπει να πω πως είναι η «δική τους βραδιά», να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε την συγγραφική και ερευνητική δουλειά των νέων αυτών υποψηφίων διδακτόρων του «Δασκάλου», δηλαδή των: Μιχαήλ Σαρλή, Ιωάννη Σωτηρόπουλου και Ξανθίππης Δωματιώτη, οι οποίοι αντί να «φοιτούν εις γνωστά και μη καφεποτεία και οινοπνευματοποτεία του κλινού άστεως», πάλεψαν σκληρά εδώ κι ένα χρόνο, με το ατίθασο υλικό της Μέσης Ανατολής συμβάλλοντας καθοριστικά στην συγγραφή αυτού του πολύ καλού εργαλείου-βιβλίου που προσφέρει γνώση και κατανόηση ακόμη και σε εμάς τους ειδικούς. Έτσι, αποδεικνύεται ότι ο άριστος προσελκύει αρίστους.
   Επισκέφτηκα την Συρία για πρώτη φορά υπηρεσιακά το 1980. Μας υποδέχτηκαν ευγενείς Κύριοι που μας πήγαν σε ένα δυτικού τύπου πολυτελές ξενοδοχείο. Στο ξενοδοχείο ήταν πολλοί Σύροι και ξένοι όλοι ντυμένοι με δυτική περιποιημένη ενδυμασία και ελάχιστοι Άραβες με παραδοσιακή αραβική ενδυμασία. Νόμιζα ότι βρισκόμουν σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος της Μέσης Ανατολής όπως ήταν τότε η Βηρυτός ή η Κωνσταντινούπολη. Το πρωί όμως κατεβαίνοντας για πρωινό είδα στα γωνιακά τραπέζια μερικούς κυρίους με πολιτικά και υπο-πολυβόλα. Όταν ρώτησα τί είναι αυτοί μου είπαν: «Hotel security»! Βγαίνοντας να περπατήσω και πηγαίνοντας προς το πολύ ωραίο παζάρι της Δαμασκού είδα πολλά αυτοκίνητα με επιβάτες κυρίους με πολιτική αμφίεση και… υπο-πολυβόλα. Η απάντηση ήταν η ίδια,… τυποποιημένη:  «Security»! Έχοντας πρόσφατα γνωρίσει την Χούντα νόμισα ότι γίνεται κίνημα. Στην Πρεσβεία μας με ενημέρωσαν ότι απλώς, η δικτατορία του Άσσαντ, πατρός τότε, ήταν πολύ σκληρή και αυτό το κατάλαβα όταν έμαθα ότι δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 1982 ότι ο Άσσαντ βομβάρδισε μέχρι καταστροφής, με πυροβολικό, μία ολόκληρη πόλη, την Χάμα, της οποίας ο πληθυσμός είχε ξεσηκωθεί εναντίον του υποκινούμενος από την Οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τουλάχιστον 15.000 νεκροί υπήρξαν το αποτέλεσμα εκείνου του βομβαρδισμού. Διαπίστωσα επίσης –και επιβεβαίωσα και στο Ιράκ– το βαθύ μίσος που υπήρχε μεταξύ Αράβων, θρησκευτικό, πολιτικό και τοπικιστικό. Αυτά τα τακτοποίησα μετά στο μυαλό μου χάρις στο έργο του Γεωπολιτικού μου Γκουρού Γιάννη Μάζη, που εισήγαγε την Γεωπολιτική επιστήμη στην ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα και που τόσο τον σέβονται στην Δύση αλλά και στην Ασία.
   Προσπαθώντας να συνδέσω το παρελθόν με την τρέχουσα πραγματικότητα σας ομολογώ ότι παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση χαρακτηριζόταν από «σταθερότητα» στην Συρία παρ’ όλους τους πολέμους του Κόλπου και τις άλλες αναταραχές στην περιοχή μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Τον πατέρα Άσσαντ διαδέχθηκε ο υιός Άσσαντ και όπως μου είπε ένας Ισραηλινός Στρατηγός «Αυτός ο διάβολος που γνωρίζουμε είναι καλύτερος από ένα διάβολο που αγνοούμε».
  Το τί συμβαίνει από εκεί και μετά και γιατί το εξηγεί άριστα αυτό το βιβλίο. Αν πρόκειται να διαβάσετε ένα βιβλίο για το θέμα, είναι αυτό, σε οποία γλώσσα. Η άψογη επιστημονικότητα του βιβλίου αυτού συνοδεύεται με ευκολία κατανόησης γιατί οι συγγραφείς μπορούν να μας διδάξουν απλά έχοντας οι ίδιοι βαθειά και ορθά κατανοήσει το θέμα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος στο βιβλίο αυτό ταιριάζουν απόλυτα με τις σχετικές εμπειρικές παρατηρήσεις που έχω κάνει για 35 χρόνια στην περιοχή. Αυτά που γράφει το βιβλίο είναι η σκληρή αλλά απολύτως επιστημονική και ακέραια αλήθεια.
   Αναφερόμενος στο ενεργειακό μέρος του βιβλίου που είναι το θέμα, στο οποίο έχω κάποιες γνώσεις, θέλω να παρατηρήσω ότι εξηγεί απόλυτα και πολύ ορθά το θέμα των επιλογών των διαφόρων αγωγών μαζί με τις τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειές τους που υπερβαίνουν την στενή γεωγραφική περιοχή της κεντρικής Μέσης Ανατολής. Οι αγωγοί διεδραμάτιζαν και διαδραματίζουν τον ρόλο του σημαντικότερου "Γεωπολιτικού Παράγοντα Ανακατανομής Ισχύος" όπως λέει και ο Μάζης, στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής.
   Όπως εξηγείται στο βιβλίο, η Ευρώπη θα εξαρτάται και από τους υδρογονάνθρακες της Μέσης Ανατολής για τουλάχιστον μία γενιά ακόμη. Εξ’ αυτού απορρέουν πολλά δεινά. Η ανάγκη για μεταφορά των υδρογονανθράκων από τις πηγές τους στην κατανάλωση, αποφεύγοντας τον Περσικό Κόλπο και την Τουρκία οδηγεί στην διαδρομή τους μέσω Συρίας. Συνέπεια  αυτού είναι η ανάγκη ελέγχου όλων των περιοχών διέλευσης των αγωγών. Μόνο το παρόν βιβλίο κάνει το τεράστιο άλμα της σύνδεσης των διαφόρων μορφών της ιδεολογίας/ιδεοκρατίας των διαφόρων ιεροπολεμικών εκφράσεων του σουνιτικού δόγματος και του σιιτικού τοιαύτου, με τις Γεωστρατηγικές επιλογές του σύγχρονου Καπιταλισμού των Υπερδυνάμεων.
   Όπως αποτυπώνεται σχετικώς στο πόνημα: "Ως αβίαστο συμπέρασμα, προκύπτει ότι οι ήδη διαμορφωμένες στρατηγικές συμμαχίες στον πόλεμο της Συρίας, ταυτίζονται ακριβώς με τους επωφελούμενους των δύο σχεδιαζόμενων ανταγωνιστικών αγωγών". Θα τολμούσα να το επεκτείνω λέγοντας ότι οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί διαμόρφωσαν σε κάποιο βαθμό τις συμμαχίες. Και τελικά: "…καθίσταται σαφές, ότι ο λεγόμενος συριακός εμφύλιος, κάθε άλλο μονοσήμαντα, εσωτερικά-περιφερειακά κίνητρα έχει. Τουναντίον, αποδεικνύεται ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των Πόλων Ισχύος και Επιρροής του Δρώντος Υπερσυστήματος δύνανται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο περιφερειακό γεωπολιτικό σύστημα της Μέσης Ανατολής σε αυξημένο βαθμό, αξιοποιώντας ένα αμάλγαμα αναμοχλεύσεων ετερόδοξων παθών και φατριακών συμφερόντων".
Αυτό που με ανησυχεί επίσης είναι το ότι οι συγγραφείς αποδέχονται πως: "…Ο γεωπολιτικός παράγοντας της ενέργειας αποτελεί ακόμη μία σημαντική διάσταση της εξελίξεως της κρίσεως στη Συρία, η οποία συνέβαλε στην κλιμακούμενη περιφερειοποίηση και διεθνοποίηση του Συριακού". Όπως θαυμάσια, αλλά σιβυλλικά, κλείνει το βιβλίο ο Γιάννης Μάζης, γράφοντας στον επίλογό του: "Το ζήτημα είναι εάν η Αθήνα έχει αντιληφθεί τα ανωτέρω και δεν θα μετατρέψει με την διστακτικότητα και την φοβικότητά της, τις συγκυριακώς προσφερόμενες αυτές ευκαιρίες, σε εθνικά δεινά". Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς για την φώτιση που μας έδωσαν.».


Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι τα εξής:

Χρονολόγιο του Συριακού Πολέμου
Πρόλογος
Εισαγωγικό Σημείωμα-Περίληψη
Κεφάλαιο πρώτο: Ζητήματα σιιτικού ισλαμιστικού υποσυστήματος: ενδοσυστημικού ανταγωνισμού
1. Ο Συριακός Πόλεμος και η κλιμάκωση των περιφερειακών-υποσυστημικών ανταγωνισμών
1.1 Ο Συριακός Πόλεμος και το σουνιτικό υποσύστημα: Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Κατάρ
1.2. Το DAESH: Προέλευση, Δομή, Ιδεολογία και Τυπολογία των τακτικών της Ριζοσπαστικοποίησης των νέων μουσουλμάνων σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Γεωπολιτική του Τακφιριστικού Σαλαφισμού στο Ιράκ και τη Συρία
1.2.1 Ιδεολογικές αναφορές και τακτική του Ισλαμικού Κράτους
1.2.2. Η περιοδική έκδοση "Dabiq" και τακτικές προσεταιρισμού μελών της Όμμα
1.2.3. Ο Ισλαμικός ριζοσπαστισμός και η νομοτάγειά του κατά το ισλαμικό δίκαιο
1.2.4 Συμπεράσματα
1.3 Ο ενδο-σουνιτικός περιφερειακός ανταγωνισμός
1.4 Ο Συριακός Πόλεμος και το σιιτικό υποσύστημα: Ιράν, Χεζμπολά και Ιράκ
1.4.1 Ο στρατηγικός ρόλος της λιβανικής Χεζμπολά
1.5 Η νέα φάση του Συριακού Πολέμου: η εμπλοκή της Ρωσίας, το Ιράν και οι σουνιτικές δυνάμεις
Συμπέρασμα πρώτου κεφαλαίου
Κεφάλαιο δεύτερο: Ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, υποσυστημικοί ανταγωνισμοί στο γεωπολιτικό σύστημα
2. Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια
2.1 Οι ενεργειακές σχέσεις της Ευρώπης με την Μόσχα
2.2 Τα όρια των σχέσεων της Ε.Ε. με την Μόσχα
2.3 Το ουκρανικό ζήτημα και η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια
3. Οι σχεδιαζόμενοι ανταγωνιστικοί αγωγοί φυσικού αερίου και η συριακή κρίση
3.1 Ο σουνιτικών συμφερόντων αγωγός
3.2 Ο σιϊτικών συμφερόντων αγωγός
3.3 Περιφερειακοί ενεργειακοί ανταγωνισμοί στο δίπολο Σουνιτικό Ισλάμ-Σιϊτικό Ισλάμ
3.4 Η συνολική επιρροή του δρώντος υπερσυστήματος και ο ρόλος των διεθνών πόλων ισχύος του
Συμπεράσματα δεύτερου κεφαλαίου
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Παράρτημα Ι: Ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην Συρία
Παράρτημα II: Χαρτογραφική προσέγγιση της Γεωπολιτικής εικόνας της συριακής σύρραξης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου