Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καλλιθέας «ΚΑΛΥΨΩ» την ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 και ώρα 20:00 μ.μ.Παρουσίαση της όπερας
«Προμηθέας Δεσμώτης»
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2015 και ώρα 20:00 μ.μ.

Προμηθέας: Βασίλειος Ασημακόπουλος
Ιώ/Θεά Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα 
Βία/Αμφιτρίτη/Αθηνά: Βάγια Κωφού
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας
Ωκεανίδα/Θεά Ήρα: Μαρία Λυμπεράκου 
Μουσική επιμέλεια: Βικτωρία Κιαζίμη, πιάνο 
Σκηνοθετική επιμέλεια: Βασίλης Ασημακόπουλος

Με μεγάλη μας χαρά θα παρουσιάσουμε την λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΑΛΥΨΩ».
Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη, και θα παρουσιαστεί με κοστούμια και σκηνοθεσία.
Η όπερα έχει παγκόσμια απήχηση και προβολή και είναι είδος πνευματικής ανάτασης και ψυχικής προόδου.
Περιμένουμε τους φιλόμουσους δημότες Καλλιθέας για να περάσουμε μαζί μια αξέχαστη βραδιά μουσικής πανδαισίας.
Ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης»
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, στο Δημοτικό θέατρο Καλλιθέας, Αργοστολίου, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Με την αιγίδα της UNESCO παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014 στην Νέα Υόρκη στο Queens Auditorium και στον ΟΗΕ εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη.
Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ.
Παναγιώτης Καρούσος
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει διαπρέψει στον Καναδά όπου και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη. Το 1994 πρωτοπαρουσίασε την όπερα Προμηθεύς. Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τριλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Η «Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το 2008 ο Προμηθέας ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει ανεβάσει με επιτυχία όλες τις όπερες του στην Βόρειο Αμερική, ιδιαίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος έχει παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα και Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Επίσης έχει βραβευτεί από την Κυβέρνηση του Καναδά για τα έργα του Συμφωνία της Ελευθερίας, και Πιάνο Κονσέρτο και από τον Δήμο του Μόντρεαλ για την Μοντρεαλίτικη Σουίτα. Το 2014 η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας ερμήνευσε την Συμφωνία Νο.4 «της Γης», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ε. Καλκάνη. 


Βασίλειος Ασημακόπουλος, μπάσος  


O βαθύφωνος Βασίλειος Ασημακόπουλος σπούδασε κλασικό τραγούδι με την καθηγήτρια Αθανασία Μπεζούγλη και πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πρέβεζα, Βαλένθια κ.λ.π.) αποσπώντας πρώτα βραβεία και μετάλλια με την «Ambitus Choir» του Λεοντείου Λυκείου. Είναι ενεργό μέλος του μουσικοθεατρικού συνόλου «Pocket Opera» όπου έχει πρωταγωνιστήσει με διαφόρους σολιστικούς ρόλους.  Έχει ερμηνεύσει  τον ρόλο του Ωκεανού του Δία και του Προμηθέα στην όπερα «Προμηθέας» του Π. Καρούσου σε χώρους όπως το αρχαίο θέατρο της «Μικρής Επιδαύρου», το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης κ.α. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο του Πάπα Ιουλίου Β΄ στην όπερα «Ο Μιχαήλ άγγελος στη Ρώμη» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, υπό την διεύθυνσή του. Είναι μέλος του Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου «ΑΙΧΜΗ» υπό την σκηνοθεσία του Γ. Νικολαΐδη, ομάδα που ασχολείται ενεργά κάθε χρόνο με το αρχαίο δράμα σε πολλά φεστιβάλ, ανά την Ελλάδα.  Έχει συνεργαστεί με την Ε.Λ.Σ. ως έκτακτoς χορωδός σε διάφορες παραγωγές (Ναμπούκο, Φάουστ, Τροβατόρε, Σικελικοί Εσπερινοί). Επίσης έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε Masterclass της Cheryl Studer. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα άλλα φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις (Ελλάδα, Κύπρο), έχει τραγουδίσει σολιστικά, ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας καθώς και σε ηχογραφημένες παραγωγές που κυκλοφορούν. Τον Μάρτη του 2014 ερμήνευσε τον Προμηθέα Δεσμώτη του Π. Καρούσου στην Νέα Υόρκη και στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν μπροστά σε 80 χώρες καλεσμένος της UNESCO όπου τον βράβευσε. Ως σολίστ έχει ερμηνεύσει έργα μεγάλων συνθετών (Μότσαρτ, Faure κ.α.) με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.   


Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο 


Η Ειρήνη Κώνστα ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές αρχικά στο βιολί και πήρε πτυχίο με Άριστα παμψηφεί. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι (opera-oratorio-lied) και το 2004 αποφοίτησε από την τάξη του μπάσου Γ. Παππά με Άριστα παμψηφεί, Α βραβείο και το Χρυσό Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Επίσης μελέτησε υποκριτική με το σκηνοθέτη Παναγή Παγουλάτο. Παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής των G. Dimitrova, R, Knoll, M. Caballe, L. Serra και Α. Χριστοφέλλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2008. Έχει μεταξύ άλλων ερμηνεύσει Rosalinde (Die Fledermaus), Grilleta (Lo Spezziale), Fiordiligi (Cosi fan tutte), Serpina (La serva padrona), Nedda (I Pagliacci), Desdemona (Otello) κ.α Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Πολύμνια , μέσω της οποίας εμφανίζεται σε συναυλίες και παραστάσεις όπερας και οπερέτας πανελλαδικά. Έχει δώσει συναυλίες και ατομικά ρεσιτάλ με κλασσικά έργα καθώς επίσης και με έργα Ελλήνων συνθετών. Έχει εμφανιστεί στην Μικρή Επίδαυρο και στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης ως Ιώ στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Π. Καρούσου. Το Μάρτη του 2014 ερμήνευσε το ρόλο της Ιούς στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ως Δηιάνειρα στην όπερα «Ολυμπιακή φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Παπάγου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Έχει ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του John Rutter με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.  


Βάγια Κωφού (Mezzo-soprano)


Απόφοιτος της  Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών καθώς και του Ωδείου Δημήτρη Μητρόπουλου (πρώτο βραβείο και διάκριση παμψηφεί).
Έχει πάρει μαθήματα σύγχρονου και κλασσικού χορού.
Ανήκει στο δυναμικό της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  όπου παράλληλα συμμετέχει ως solist σε όπερες και οπερέτες.
Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες τραγουδώντας όπερα, οπερέτα, musical και έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής και στα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ελληνικής περιφέρειας. 
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας «Πολύμνια» που έχει στόχο την διάδοση της Λυρικής Τέχνης.
Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές (Αμφιθέατρο Σ.Ευαγγελάτου, Προσκήνιο Α.Σολομού, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Ανατολή Γ.Βόγλη, Πειραματικό Θέατρο Μ.Ριάλδη κτλ) τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Eπί σειρά ετών συμμετείχε ως ιέρεια στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.


Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο H σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ερμηνεύει με τον ίδιο ζήλο Όπερα, Ορατόριο, Lied, Μουσική Δωματίου και μοντέρνο ρεπερτόριο. Είναι αριστούχος διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου, με μετεκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικούς και καταξιωμένους ερμηνευτές (Elizabeth Vidal, Sibylla Rubens, Birgit Nickl, Ingeborg Danz, James Taylor, Andreas Schmidt, Μάτα Κατσούλη κα.). Παράλληλα στο χώρο του θεάτρου είναι μόνιμος συνεργάτης για πάνω από μια δεκαετία της θεατρικής ομάδας ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, συμμετέχοντας σε έναν μεγάλο αριθμό παραστάσεων, έχοντας αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και κριτικές. Στο ενεργητικό της έχει πολυάριθμες εμφανίσεις σε παραστάσεις όπερας, ερμηνεύοντας απαιτητικούς ρόλους και έργα του ρεπερτορίου (σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της ΟΠΕΡΑΣ ΝΕΩΝ κα.) με εξαιρετική υποκριτική άνεση.  Είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΠΕΡΑΣ ΝΕΩΝ κατέχοντας τη θέση της αντιπροέδρου. Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους της Ιούς, Ωκεανίδας και Βίας στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου στην Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κεφαλληνία, και στην Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου.


Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος

Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κλασσικό τραγούδι με δίπλωμα μονωδίας από το Ωδείο Ιωάννας Συγκελάκη (τάξη Μαρίας Λυμπεράκου) με βαθμό Άριστα, πρώτο βραβείο και τιμητική διάκριση. Ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία τραγουδιστών με το ιδιαίτερο χρώμα φωνής, αυτό του ελαφρύ τενόρο (tenoro leggiero). Η ιδιαιτερότητα αυτή του δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύει έργα των Mozart, Rossini, Donizetti με άνεση. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και master classes εντός και εκτός Ελλάδος και έχει μελετήσει με συμαντικούς καθηγητές και σολίστ του χώρου (Μ. Κατσούλη, J. Taylor, Μ. Γεωργακαράκου και τους μαέστρους H. Rilling και Α. Συμεωνίδη κα.). Έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Μαγικός Αυλός και Ιταλίδα στ' Αλγέρι). Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας ΟΠΕΡΑΣ ΝΕΩΝ σε παραγωγές τις οποίας και έχει τραγουδήσει ένα ευρύ φάσμα ρόλων και έργων. Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους του Ωκεανού και Ερμή στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου στην Αρχαία Μεσσήνη, Ρωμαϊκή Αγορά, Σαλαμίνα και Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου.


Βικτωρία Κιαζίμη, πιάνο


Η Βικτωρία - Φιοράλμπα Κιαζίμη γεννήθηκε το 1987 και σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Αποφοίτησε από την τάξη της Ντόρας Μπακοπούλου παίρνοντας το δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί και Α΄βραβείο από το Ωδείο Αθηνών.
Έλαβε μέρος σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία και διακρίσεις. Παρακολούθησε διεθνή σεμινάρια πιάνου των Gwen Bemish, Karin Merle & Bernard Rengeissen. Έπαιξε για την Ε.Ρ.Τ.Α Ελλάς. Συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κάφυρη και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Κερκύρας (Ionian Concerts 2007), στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αίγινας, στο Φεστιβάλ Μουσικής Τέχνης του Πηλίου και στο Φεστιβάλ της Νάξου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου