Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

1η Απριλίου: 60 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ

Πρώτη Απριλίου σήμερα και η μνήμη στρέφεται στον αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1955, για απελευθέρωση της Κύπρου από τους Βρετανούς και την ένωσή της με την Ελλάδα.  60 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων, για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, αγώνας ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1959 με την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος.
Η ένοπλη επανάσταση των Ελλήνων της Κύπρου, με πολιτικό αρχηγό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και στρατιωτικό αρχηγό  τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα, άρχισε τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, με εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί από την ΕΟΚΑ σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις των Βρετανών.


Την επόμενη ημέρα, 1η του Απρίλη, κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την Κύπρο η πρώτη επαναστατική προκήρυξη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), με την οποία ο Αρχηγός Διγενής (ψευδώνυμο του Γεώργιου Γρίβα) ανακοίνωνε την ανάληψη αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, «με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλειπαν οι πρόγονοί μας, ως ιεράν παρακαταθήκην “Ή TAN Ή ΕΠΙ ΤΑΣ”».
 
Στην πρώτη αυτή προκήρυξη, τονιζόταν η ανάγκη για ελευθερία, ωστόσο δεν γινόταν αναφορά σε ένωση του νησιού με την Ελλάδα, βασικό αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πολλές δεκαετίες.
Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-1959 αναλήφθηκε, αφού προηγουμένως είχαν δοκιμαστεί και εξαντληθεί όλοι οι πολιτικοί τρόποι για απομάκρυνση των Βρετανών από το νησί. Η άρνηση της Βρετανίας να συζητήσει, έστω το αίτημα για ένωση και οι απογοητευτικές προσπάθειες από την προσφυγή στα Η.Ε., οδήγησαν τους Έλληνες της Κύπρου να προχωρήσουν  σε ένοπλη εξέγερση κατά των κατακτητών τους.
Στην αρχή ο αγώνας είχε μορφή καθαρά υποβοηθητική του πολιτικού αγώνα, γι' αυτό και αριθμούσε λίγα μέλη, των οποίων η δράση περιοριζόταν σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων και δολιοφθορές. Στόχος ήταν η πρόκληση θορύβου, ο οποίος θα είχε απήχηση στο εξωτερικό. Αργότερα όμως, και κυρίως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μακαρίου- Χάρτινγκ και την εξορία του πρώτου από τον δεύτερο, ο αγώνας εντάθηκε, λαμβάνοντας τη μορφή ανταρτοπόλεμου.

Ο απελευθερωτικός αγώνας, περνώντας από διάφορα στάδια,  ολοένα και θέριευε.  Ολοένα και περισσότεροι νέοι με έντονα αισθήματα φιλοπατρίας και επιθυμίας για μια ελεύθερη πατρίδα,  εντάσσονται χωρίς δεύτερη σκέψη στις τάξεις της ΕΟΚΑ, δίνοντας όρκο, θυσιάζοντας πολλοί από αυτούς ακόμα και τη ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και του ονείρου για ένωση με την Ελλάδα.
Γρηγόρης Αυξεντίου, Μάρκος Δράκος, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Στυλιανός Λένας, Ανδρέας Ζάκος, Μιχαλάκης ΚαραολήςΜιχάλης Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαράλαμπος Μούσκος, είναι μόνο μερικοί από τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα, για το υψηλό ιδανικό της ελευθερίας.




Τα Φυλακισμένα Μνήματα, χώρος χώρος ταφής δεκατριών αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α.,
εννέα εκ των οποίων απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς,
τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ τερματίστηκε με διαταγή του Αρχηγού «Διγενή», η οποία εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 1959. Ένα μήνα νωρίτερα είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες η Κύπρος ανακηρυσσόταν ανεξάρτητη και εγκαθιδρυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιμέλεια: Μαρία Στυλιανού www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου