Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ: Με οδηγό την ιστορική μνήμη, Εκδόσεις Παπαζήση (Παρουσίαση βιβλίου στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 24/3/2015).

good hits
 
Με οδηγό την ιστορική μνήμη,
Εκδόσεις Παπαζήση. Παρουσίαση βιβλίου
στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ στις 24/3/2015.      

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Μορφωτικό Γραφείο
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα
Τηλ. 210 3734934  Fax 210 3734904


Παρουσίαση του βιβλίου

Με οδηγό την ιστορική μνήμη.
 Σύμμικτα 1992-2014 και απόψεις Καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου για συναφή θέματα
 Πρόλογος: Καθηγητής Κλεομένης Σ. Κουτσούκης
του Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη

στο Σπίτι της Κύπρου
        


http://spititiskyprou.gr/event/me-odigo-tin-istoriki-mnimi/Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου, το βιβλίο Με οδηγό την ιστορική μνήμη του δρος Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Η Κύπρος ως η ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα και η Κωνσταντινούπολη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου και της εν γένει Διασποράς, η ταυτότητα και η ένταξη των προσφύγων στην ελλαδική κοινωνία, τα πολιτιστικά, εθνικά και άλλα συναφή θέματα και ο προβληματισμός για την τρέχουσα πολύμορφη κρίση, που διέρχεται ο Ελληνισμός στο σύνολό του, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφική του δραστηριότητα.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κλεομένης Σ. Κουτσούκης ο οποίος έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου τόνισε ότι ο Ιωάννης Ιακωβίδης κάτω από την ερευνητική του ματιά και την άνεση της γραφής που τον διακρίνει, στα κείμενά του ξεδιαλύνει τη συνθετότητα των γεγονότων που έχουν να κάνουν με ζητήματα του προσφυγικού ελληνισμού και επισημαίνει τόσο τις δυσμενείς  όσο και τις ευνοϊκές συνέπειες που αυτά είχαν για το ιστορικό γίγνεσθαι του ελληνισμού.

Ο κ. Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μίλησε για την πορεία του ελληνικού και του κυπριακού κράτους και τους χειρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων στον πολιτικό σχεδιασμό και την διπλωματική τακτική που ακολούθησαν από την ίδρυσή τους έως σήμερα. Είναι ένας σεμνός, εξαιρετικά αποτελεσματικός και ικανός επιστήμονας είπε για τον Γιάννη Ιακωβίδη που διαθέτει τη γνώση του  αναλυτικού εργαλείου ώστε να παρουσιάσει οποιοδήποτε θέμα των διεθνών σχέσεων και πολιτικής.

Στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας κατορθώνει να ξεφύγει από τις τετριμμένες γενικόλογες ιστορικές προσεγγίσεις, είτε σωματείων, είτε γενικευμένες προσεγγίσεις για ιστορικές περιοχές και για χώρες ολόκληρες και μας δίνει την άποψη της κοινωνίας για την ιστορική μνήμη.

Ο Διευθυντής Σύνταξης, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 κ. Λάμπρος Καλαρρύτης στη δική του ομιλία είπε, μεταξύ άλλων, ότι το υλικό που έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο του ο Ιωάννης Ιακωβίδης, είναι ψηφίδες εθνικής αυτογνωσίας. Παραθέτει γεγονότα ενδεικτικά της ελληνικής ψυχής, ενώνει διαφορετικά χρονικά σημεία της ελληνικής ιστορίας, τα οποία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι Έλληνες ουδέποτε παραιτήθηκαν από τον αγώνα να αποδεικνύουν την ιστορική και αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνισμού.

            Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του συγγραφέα και τις θερμές ευχαριστίες του τόσο στους έγκριτους ομιλητές όσο και στο Σπίτι της Κύπρου.


24 Μαρτίου 2015

Βιογραφικό σημείωμα 
του Δρος   Ιωάννου Χρ. ΙακωβίδηΟ Ιωάννης Χρ. Ιακωβίδης γεννήθηκε στην Τανζανία το 1956. Κατάγεται από την κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Στην Κύπρο έζησε κατά το διάστημα 1962-1976. Είναι απόφοιτος του (εξαταξίου) Παγκυπρίου Γυμνασίου Αρρένων Κύκκου.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1974-1976) σπούδασε στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ελλάδος, στο Ιστορικό Τμήμα του  Πανεπιστημίου  Αθηνών (1984) και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1996). Έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο το 2000  από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, όπως και το διδακτορικό του με Άριστα (2006). Είναι  κάτοχος διπλώματος Δημοσιογραφίας (1981)  της Ιδιωτικής Σχολής «ΕUROPA» Λευκωσίας, στην οποία είχε διδάξει και ο αείμνηστος Φιλόλογος-Λυκειάρχης Κωνσταντίνος  Α. Γιαλλουρίδης.
Υπηρέτησε  ως μόνιμος  Καθηγητής στο  Λύκειο της Χώρας Μεσσηνίας  (1983-1988)  και στο 1o Γενικό Λύκειο Αχαρνών μέχρι το 2013. Κατά το  2011 άσκησε  τα καθήκοντα του ως  Σχολικού Συμβούλου των  Φιλολόγων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.
 Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό του Παντείου Πανεπιστημίου.  Επί σειρά ετών συμβάλλει επιστημονικά ή συνεργάστηκε  με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και κυρίως με τους Καθηγητές  (αείμνηστο ) Νεοκλή Σαρρή, Θανάση Διαμαντόπουλο, Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη , Γεράσιμο Καραμπελιά και Μάριο Ευρυβιάδη για θέματα σχετικά με τον Ελληνισμό της «καθ΄ημάς Ανατολής» και της Διασποράς, με την ελληνική πολιτική ζωή του 20ού αι. , την Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου και την Πολιτιστική Διπλωματία. Στο έργο του έχουν συντελέσει και εξακολουθούν  να  ενισχύουν  και οι Καθηγητές:  ο αείμνηστος Ευθύμιος Σουλογιάννης, Κλεομένης Κουτσούκης, Νικόλαος Ουζούνογλου και Κωνσταντίνος Πάτελος.  Επιμελήθηκε,  επίσης, την επιλογή επιστημονικών κειμένων, ως φακέλων φοιτητικών σημειώσεων, υπό τους τίτλους: «Ελληνισμός της Διασποράς»  (ΣΙΑΚ, 2009),  «Η Νεοελληνική Ταυτότητα. Η σχέση της με την πολιτιστική Διπλωματία στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία». Διδάσκων: Καθηγητής Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Μεταπτυχιακό, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2009  και  «Eθνική ταυτότητα και Ελληνισμός της Διασποράς». Διδάσκων: Γεράσιμος Καραμπελιάς , Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2010.  Παρακολουθεί  και μετέχει  με εισηγήσεις του σε αρκετά  επιστημονικά  συνέδρια και ημερίδες.  Φιλοξενήθηκε  ως ομιλητής  στο Διεπιστημονικό Κέντρο Διαλέξεων του Δήμου Αχαρνών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων.
Αρθρογραφεί στο εβδομαδιαίο περιοδικό  ΕΠΙΚΑΙΡΑ και συνεργάζεται με τα περιοδικά ΕΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ της Ιεράς  Μητροπόλεως Κύκκου και ΤηλλυρίαςΑΡΧΕΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ  και  ΤΑ  ΑΙΤΩΛΙΚΑ. Κείμενά του έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΙΣ.

 Έργα του:
Η  Επιτομή της διδακτορικής του διατριβής εξεδόθη το 2007 από τον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών και το Καστρίτσειο Μουσείο.

 
Ο ίδιος σύλλογος (Νέος Κύκλος) εξέδωσε το 2007 και το άρθρο του «Η Επιστράτευση των 20 Ηλικιών των μη Μουσουλμάνων στην Τουρκία».Συνεργάστηκε  με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού   συγγράφοντας  λήμμα στην ηλεκτρονική «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» , ΙΜΕ και Ερευνητές ΑΕΕΕ, 2008 με θέμα  «Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες και σύλλογοι στην Ελλάδα». «Μνήμες Κωνσταντινούπολης, Αιγύπτου, Μικράς Ασίας και Πόντου. Η εγκατάσταση στην Ελλάδα (κυρίως β΄ήμισυ 20ού αιώνα)». Πρόλογος: Ομότιμος Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, εκδόσεις  Τσουκάτου, 2010».«Κωνσταντινουπολίτες, Αιγυπτιώτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι στην Ελλάδα (ιδίως κατά το β΄ήμισυ του 20ού αιώνα): Πριν και μετά από την άφιξη. Ταυτότητα- Ένταξη. Πρόλογος: Καθηγητής Χριστόδουλος  Κ. Γιαλλουρίδης,  εκδόσεις  Ι. Σιδέρης, 2011 », το οποίο  διδάχθηκε  στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του  Παντείου Πανεπιστημίου  (2011-2012).  Το άρθρο του «΄Οψεις της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων του 1922 στην Ελλάδα μέχρι το 1940» περιλαμβάνεται στο  Ανάπτυξη. Ηγεσία. Κοινωνία: Κείμενα συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης. Τιμητικός τόμος για τον Καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη. Επιμέλεια- Εισαγωγή: Παντελής Γ. Σκλιάς, εκδόσεις  Ι. Σιδέρης, 2011, σελ. 461-469. Tο    πόνημά του  «Η παρουσία των Κυπρίων στην Ελλάδα ( κυρίως κατά το β΄ήμισυ του 20ού αι.). Πρόλογος: Αναπληρωτής  Καθηγητής Γεράσιμος Καραμπελιάς, εκδόσεις  Παπαζήση, 2012» έχει διδαχτεί  στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου ( 2012-2013).«Με οδηγό την ιστορική Μνήμη. Πρόλογος: Ομότιμος Καθηγητής Κλεομένης Σ. Κουτσούκης, εκδόσεις  Παπαζήση, 2014».  Διδάχτηκε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου (2014-2015).
   Συμμετέχει ως μέλος  σε διάφορους Συλλόγους- μεταξύ των οποίων – στον  Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός », στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης», στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α) και  την Ένωση  Κυπρίων Ελλάδος.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ:  Με οδηγό την Ιστορική Μνήμη, Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ
www.papazisi.gr

Σπίτι της Κύπρου
spititiskyprou.gr
24/3/2015

Δρ. Ιωάννης Χρ. Ιακωβίδης
https://www.youtube.com/watch?v=s9n-tEDnqW0

Παρουσίαση του βιβλίου "Με οδηγό την ιστορική μνήμη" του Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Σύμμικτα 1992-2014 και απόψεις Καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου για συναφή θέματα. Πρόλογος: Καθηγητής Κλεομένης Σ. Κουτσούκης.
To βιβλίο παρουσίασαν οι:
• Κλεομένης Σ. Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής
  Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου,
• Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
  Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος
  Πολιτισμού,
• Γεράσιμος Καραμπελιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος
  Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
• Λάμπρος Καλαρρύτης, Διευθυντής Σύνταξης, Παραπολιτικά
  90,1


Μουσική επένδυση τίτλων:
https://www.youtube.com/audiolibrary
• Moonlight_Sonata_by_Beethoven.mp3
• Morning_Mood_by_Grieg.mp3

Βιντεοσκόπηση - Επιμέλεια - Μοντάζ:
Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»
Επιστημονικό Σωματείο
Έτος Ιδρύσεως 1924
Ιδρυτής και Α΄ Πρόεδρος ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΦΡΑΓΚΟΥΔΗΣ, o ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου
http://www.metarrythmisis.gr/htmls/fragoudis/1_aftoviografia.htm
http://www.panteion.gr/

ΧΟΡΗΓΟΙ:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
http://www.ekdoseis-vogiatzi.gr/
ΒΕΪΚΟΥ 65-67 - 117 41 ΚΟΥΚΑΚΙ
ΤΗΛ. 210 9222 077

Ermis Graphics
http://www.ermisgraphics.gr/
ΒΕΪΚΟΥ 65-67 - 117 41 ΚΟΥΚΑΚΙ
ΤΗΛ. 210 9222 077

Copyright:
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΙΣ, ΣΤΙΒΟΣ+ΣΠΟΡ, SOFIGRAF
www.metarrythmisis.gr
http://www.metarrythmisis.gr/htmls/at...
http://www.facebook.com/sofiafrangoudis
http://www.facebook.com/Sofifrangoudi...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου