Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ (1936-2/2/2014) πέρασε στην Αθανασία!..

πέρασε στην Αθανασία!.. 


Η εξόδιος Ακολουθία του διακεκριμένου δημοσιογράφου Δημήτρη Χαλιβελάκη θα γίνει αύριο, Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, στις 14:00, 
 
«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χαλιβελάκης
Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 78 χρόνων, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Χαλιβελάκης.
Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα και καταγόταν από τα Χανιά της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές σε νυχτερινό σχολείο, καθώς, από την ηλικία των 10 ετών αναγκάστηκε να εργάζεται για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά βάρη της οικογενείας του.

Το 1956, σε ηλικία 20 ετών, προσελήφθη ως δόκιμος δημοσιογράφος στο συγκρότημα των εφημερίδων «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» των αδελφών Μπότση, στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1991, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα, εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και συντάκτης των Υπουργείων Μεταφορών & Επικοινωνιών και ΥΠΕΧΩΔΕ σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά όπως η «Βραδυνή», η «Εξόρμηση», «Η Αυγή», ο «Ριζοσπάστης», ο «Ταχυδρόμος», τα «Επίκαιρα», το «Ρομάντσο», η «Βεντέτα», τα «Πολιτικά Θέματα», ο «Θησαυρός» κ.ά. Εργάστηκε, επίσης, σε αρκετούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενώ είχε παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια φιλοσοφικού, λογοτεχνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Υπήρξε ακόμη Καθηγητής σε ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας.
 














Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης, είχε, πέραν της πλούσιας δημοσιογραφικής του διαδρομής, και μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα. Συνέγραψε πολλά διηγήματα και μυθιστορήματα σε διάφορα περιοδικά, σενάρια για την κρατική τηλεόραση και εξέδωσε τα βιβλία
«Έρωτες Αγίων», «Άγγελοι και Διάβολοι», «Η εξομολόγηση ενός Δημοσιογράφου», «Αιρέσεις και Δόγματα», «Πανόραμα του Ελληνικού Πολιτισμού» καθώς, επίσης, είχε έτοιμα, προς έκδοση, επτά νέα βιβλία.
 





Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και υπεύθυνος των εκδόσεών της.


Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης υπηρέτησε επί μακρόν τη δημοσιογραφία, με έντιμο και αντικειμενικό τρόπο. Υπήρξε πολυπράγμων, με ευρύτητα σκέψεως, πολύπτυχα ενδιαφέροντα και δάσκαλος για πολλούς νέους δημοσιογράφους. Αγωνίστηκε ενάντια στην καταπάτηση των κανόνων της αντικειμενικής ενημέρωσης και άφησε το στίγμα του εργαζόμενος έντιμα και καθαρά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο που τίμησε τη δημοσιογραφία και τα Ελληνικά Γράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρθρα του Δημήτρη Χαλιβελάκη στην Μεταρρύθμισι:
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 

Δ ε ν ξ ε χ ν ώ ...
΄Οτι παραπαίει η "50χρονη" ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δημήτρης ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος & Λογοτέχνης

Δεν ξεχνώ... Ότι δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος απέναντι στις "διολισθήσεις" των ιθυνόντων της "50χρονης" πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σε επιλογές που ακυρώνουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές της με την εμμονή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική τής -καθ' ολοκληρίαν ανέτοιμης- Τουρκίας. Αρκετά "πληγώνουν" την Ε.Ε. οι θλιβερές "καύσεις" λιβανωτών σε συνεργάτες των Χιτλερικών και σε "θιασώτες" του πιο στείρου κι επικίνδυνου αντικομμουνισμού σε ορισμένες από τις "27" χώρες-μέλη της… Δεν ξεχνώ... Ότι για συγκεκριμένους λόγους επιβάλλεται να "κλείσει" η πόρτα της Ε.Ε. για την Τουρκία, εφ' όσον η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία της τσαλαπατά τις βασικές αρχές της Ευρωένωσης, "ενοχλώντας" βάναυσα ακόμα και τη γείτονά της Ελλάδα…
Δεν ξεχνώ... Ότι οι πολιτικο-στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της Ευρωένωσης γενικά και ειδικά με την περίπτωση της Κύπρου.
Δεν ξεχνώ... Ότι στην Τουρκία των Ισλαμιστών Φονταμενταλιστών, των Κεμαλιστών και των "Γκρίζων Λύκων" καταδιώκονται: η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η ελεύθερη πνευματική, πολιτική και συνδικαλιστική ανεμπόδιστη έκφραση, η εμμονή των Τούρκων πολιτών για εμπέδωση στην πατρίδα τους των κανόνων της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ειρήνης κι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν ξεχνώ... Ότι στη σημερινή Τουρκία η άλλη άποψη ή πετσόκοβεται στα "πογκρόμ" διωγμών των Κούρδων, των δημοκρατών, των κομμουνιστών και των άλλων πολιτών ή φυλακίζεται στα "λευκά κελιά" του θανάτου.
Δεν ξεχνώ... Ότι πρόπερσι ετοιμάζονταν οι πολιτικο-στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας να καταδικάσουν σε φυλάκιση τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, διότι είπε μία μεγάλη αλήθεια: Ότι το Οθωμανικό Κράτος διέπραξε τη γενοκτονία στους Αρμενίους και στους Κούρδους. Τον Τούρκο συγγραφέα διέσωσε η παγκόσμια κατακραυγή ενάντια στους ιθύνοντες της Άγκυρας, αλλά και η κατάκτηση από τον ίδιο του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Δεν ξεχνώ... Ότι η Καγκελλάριος της Γερμανίας κ. Αγγέλα Μέρκελ υπέδειξε στην τουρκική ηγεσία την υποχρέωσή της να σεβαστεί απολύτως τα "ιερά" και τα "όσια" της Ε.Ε. σε ό,τι αυτά έχουν σχέση με την Κύπρο, αλλά προσέκρουσε στη στείρα αλαζονική άρνησή της. Την ίδια αρνητική στάση κράτησαν και σε όσα ανάλογα έχει πει ο άλλοτε Γάλλος Πρόεδρος κ. Ζακ Σιράκ, αλλά και ο σημερινός Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί.
Δεν ξεχνώ... Ότι το τουρκικό καθεστώς απέλυσε "εν ψυχρώ" τον κ. Ιζγκέ Γκιουνάλ, Τούρκο καθηγητή Τραυματολογίας και Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου "Dokuz Eylul", διότι ζήτησε ν' ανακληθούν οι απολύσεις 213 εργαζομένων στην Πρυτανεία. Η απόλυση του κ. Γκιουνάλ είχε ξεσηκώσει προ καιρού διεθνώς θύελλα διαμαρτυριών, όπως και στην Ελλάδα.
Δεν ξεχνώ... Ότι "η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε.", έχουν πει ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος κ. Ζακ Σιράκ και ο νυν Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί.
Δεν ξεχνώ... Ότι οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει από την Τουρκία ν' αναγνωρίσει άμεσα και χωρίς προαπαιτούμενα την Κυπριακή Δημοκρατία, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Δεν ξεχνώ... Ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μπαρόζο είχε δηλώσει πρόσφατα ότι "θεωρώ ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να ευθυγραμμισθεί με τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει…".
Δεν ξεχνώ... Ότι, αν στην απευκταία περίπτωση, γίνει, τελικά, η Τουρκία μέλος της Ε.Ε., τότε, ναι, η Ευρωένωση θα έχει κάνει το δικό της "χαρακίρι"…
Δεν ξεχνώ... τη σχέση που μπορεί να έχουν οι ιδέες και το "καρφί"… Είναι γνωστό πως οι ιδέες των ανθρώπων μοιάζουν με το καρφί. Όσο τις χτυπάς τόσο πιο βαθιά μπήγονται στο μυαλό των ανθρώπων… Πάντως, θέλω να πιστεύω ότι εδώ στην Ελλάδα, που γαλουχήθηκαν η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν καταδιώκονται τώρα οι κομμουνιστικές ιδέες…
Δεν ξεχνώ... Ότι κατά τους πρώτους αιώνες της χρονολογίας μας οι Χριστιανοί -κληρικοί και λαϊκοί- καταδιώχθηκαν από τους Ρωμαίους για τα "πιστεύω" τους. Ο συνθέτης Αλέκος Ξένος έχει τονίσει: "Μπορείς να σκοτώσεις τον άνθρωπο, αλλά όχι τις ιδέες του". Θανατώθηκαν Χριστιανοί, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν, αλλά τα "πιστεύω" τους δεν τους τα ξερίζωσαν οι ξιφολόγχες των Ρωμαίων από την ψυχή… Ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φρανσουά Βολτέρος έχει πει: "Με τις απόψεις σου διαφωνώ, αλλά θα αγωνίζομαι πάντα για να μπορείς να τις λες ελεύθερα"…
Δεν ξεχνώ... Ότι οι ιδέες και τα "πιστεύω" των αλλοθρήσκων που κάποτε κάποιοι Χριστιανοί αποκαλούσαν "άπιστους" και τους έκαιγαν στην πυρά, επίσης, δεν "ξεκολλήθηκαν" από την ψυχή και το μυαλό των πιστών εξωχριστιανικών θρησκευτικών δογμάτων…
Δεν ξεχνώ... Ότι οι αρχαιοελληνικές ιδέες καταδιώκονται ακόμα και σήμερα από διαφόρους ως "μιαρές", ως "διαβολικές" κι ως "επικίνδυνες" για κάποιες άλλες ιδέες και "πιστεύω". Πολλές φορές, κατά τις τελευταίες δύο χιλιετίες, οι Έλληνες που παρέμεναν και παραμένουν πιστοί στις αρχαιοελληνικές ιδέες τους και τα αρχαιοελληνικά πιστεύω τους μακελεύτηκαν για ν' "αλλαξοπιστήσουν"… Οι θλιβεροί διώκτες τους έσπασαν τα μούτρα τους. Οι ιδέες και πάλι νίκησαν τη "βία", τα "μη" και τα "δεν". Ο Γάλλος συγγραφέας Ανατόλ Φρανς σημειώνει: "Η ανεξαρτησία της σκέψης είναι η πιο αριστοκρατική υπερηφάνεια".
Δεν ξεχνώ... Ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού και κράτους να θέτει το πλαίσιο των ιδεών και των "πιστεύω" του. Έχουν, όμως, την ιερή υποχρέωση λαοί και ηγήτορες κρατών να σέβονται τις ιδέες των άλλων -αυτοχθόνων και μη-, ανεξάρτητα αν τις αποδέχονται ή τις απορρίπτουν. Αυτός ο σεβασμός της άλλης ιδέας απορρέει όχι μόνον από τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε λαού, από το ήθος και την αξιοπρέπειά του, αλλά και από τις θεμελιακές αρχές κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο σεβασμός της άλλης ιδέας έχει κυριαρχική θέση στους σκοπούς και στις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάθε άλλου διεθνούς οργανισμού.
Δεν ξεχνώ... Ότι η Χιτλερική Γερμανία με τις Φασιστικές, Ιταλία και Βουλγαρία, αλλά και τη Μιλιταριστική Ιαπωνία εξαπέλυσαν απρόκλητα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τότε "Σύμμαχοι" ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση είχαν πει: "Όχι στον Φασισμό"!.. Όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς Ναζί θεωρήθηκαν από τους "Συμμάχους" -και δικαίως- ως προδότες και έτσι αντιμετωπίστηκαν. Στις 9 Μαΐου 1945 ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έλαβε τέλος με την άνευ όρων παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας. Ο Φασισμός είχε ηττηθεί, οι ιδέες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας είχαν και πάλι θριαμβεύσει…
Δεν ξεχνώ... Ότι στη σύγχρονη εποχή το χτύπημα των ιδεών παίρνει μία άλλη μορφή: Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβιώνει ένας "πρωτόγονος", στείρος κι άκρως επικίνδυνος αντικομμουνισμός. Όση κι αν είναι η απέχθεια των ιθυνόντων κατά των κομμουνιστικών ιδεών, δεν δικαιολογούνται οι καθ' οιονδήποτε τρόπο διωγμοί των κομμουνιστών. Σ' όλα αυτά υπάρχουν κι ορισμένες παραδοξότητες: Σε κάποιες χώρες, εξήντα έτη μετά τη συντριβή του Χιτλερισμού, τιμώνται ως "ήρωες" οι γερμανοντυμένοι και καταδιώκονται οι κομμουνιστές, διότι… πολέμησαν τους Χιτλερικούς!..
Δεν ξεχνώ...Ότι τις κομμουνιστικές ιδέες άλλοι τις αποδέχονται κι άλλοι τις απορρίπτουν. ΄Οσοι, όμως, κυνηγούν αυτούς που τις ασπάζονται, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να τις σφηνώνουν γερά στο μυαλό των κομμουνιστών. Άθελά τους δημιουργούν, κατ' αυτή την έννοια, κι άλλους "μάρτυρες-ήρωες" κομμουνιστές, κι άλλους για παράδειγμα Τσε Γκεβάρα…
Δεν ξεχνώ... Ότι υπάρχουν οι στίχοι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990): "Αδέλφι / πόσο λαμπρός κι απέραντος / θα γίνει ο κόσμος / όταν θα τον βλέπουν μαζί / όλοι οι άνθρωποι!", για να μας ωθούν σε μία νέα προοπτική.
Δεν ξεχνώ... Ότι με ιδιαίτερη επισημότητα οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. γιόρτασαν τα 50χρονα της Ευρωένωσης, σε μία περίοδο σοβαρών διεθνών ανακατατάξεων, αμφισβητήσεων και χαμένων προσδοκιών κι ελπίδων για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνον… Ήταν μία επέτειος που ερέθισε τις μνήμες των Ευρωπαίων, αλλά και κάθε πολίτη της Οικουμένης. Έτσι, θυμηθήκαμε τα πρώτα βήματα της Ευρωένωσης με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και τα κατοπινά ως Ε.Ε. Δεν ξεχνάμε πως η χώρα μας είναι πλήρες μέλος της Ευρωένωσης από το 1980, δηλαδή εδώ και είκοσι επτά χρόνια…
Δεν ξεχνώ... Ότι ως Έλληνες πολίτες αποδεχόμαστε αυτό ακριβώς που έχει πει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857): "Ό,τι είναι αληθινό είναι και εθνικό". ΄Η αυτό που τόνιζε συχνά ο φιλόσοφος και ποιητής Πλάτων (427-347 π.Χ.) πως "η αλήθεια ουδέποτε αναιρείται" ή όσα έλεγε ο ρήτορας και πολιτικός Δημοσθένης (384-322 π.Χ.) ότι "Όποιος δεν λέει αυτά που πιστεύει, δηλαδή την αλήθεια, προδίδει την πόλη του". Και η αλήθεια είναι, όσο πικρή κι αν φαντάζει, ότι κατά τα είκοσι επτά χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην Ε.Ε. πολλές ελπίδες και προσδοκίες του Ελληνικού Λαού έχουν διαψευσθεί, πολλά οράματά του και όνειρά του έγιναν καπνός μπροστά στις όποιες σκοπιμότητες… Αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι επιτελείς της Ευρωένωσης εμάς, ως Έλληνες μας πίκραναν, μας αδίκησαν, αλλά και μας πρόσβαλαν…
Δεν ξεχνώ... Ότι οι λαμπρές φιέστες για τα πενηντάχρονα της Ε.Ε. μας έφεραν στη μνήμη κάποιες αλήθειες, που είναι πολλαπλά χρήσιμο να λέγονται και να γράφονται μήπως και κάποτε οι ιθύνοντες της Ευρωένωσης συνειδητοποιήσουν ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι αφού συμβεί αυτό θ' αντιληφθούν ότι ως Έλληνες πολίτες διεκδικούμε αταλάντευτα τα δίκαιά μας, είτε αυτά είναι εθνικά και πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, πνευματικά και πολιτιστικά. Και προπαντός: Ότι δεν θα πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας, κάτι για το οποίο ο λαός μας δικαιολογημένα παραμένει ανυποχώρητος…
Δεν ξεχνώ... Ότι την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες ορισμένοι από τους παράγοντες της Ε.Ε. μας αντιμετωπίζουν ως "δεύτερης" κατηγορίας με "πρώτης" κατηγορίας την Τουρκία. Κλασικές περιπτώσεις αποτελούν τα ζητήματα που δημιουργούν χρόνια και χρόνια στην Ελλάδα οι ιθύνοντες της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, στο Κυπριακό και τόσα άλλα εθνικής σημασίας θέματα. Δεν μπορούν οι ηγήτορες της Ε.Ε. να σπεύδουν άμεσα σε βοήθεια -πρακτική ή θεωρητική- των "συμμάχων" μας σε Ιράκ ή Αφγανιστάν ή όπου αλλού και να "ολιγωρούν" (;) για παράδειγμα στα ελληνικά εθνικά ζητήματα. Αυτά βλέπει ο λαός μας και αγανακτεί κι εξοργίζεται…
Δεν ξεχνώ... Ότι από το 1980, που εντάχθηκε η χώρα μας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ε.Ε., οι Έλληνες αγρότες δεν ξεχνούν τα μηνύματα που λάβαιναν από την Ευρωένωση: "Έλληνες, τα αγροτικά σας προϊόντα θα μπουν στην αγορά 380 εκατομμυρίων Ευρωπαίων". Οι Έλληνες αγρότες ζουν σήμερα τον δικό τους "Γολγοθά". Διαβεβαίωναν τους Έλληνες πολίτες: "Έλληνες, θα βοηθηθείτε σε πολλά…", δηλαδή θα "εξευρωπαϊστούμε" με πολλαπλά οφέλη. Τους λέμε "ευχαριστώ", δεν θα πάρουμε… Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και των γυναικών, των αγοριών και των κοριτσιών της χώρας μας υπόσχονταν πολλά… Κι όλ' αυτά τα δικαιώματα, δυστυχώς, πάνε από το κακό στο χειρότερο… Ανεργία, υποαπασχόληση, ψίχουλα οι αυξήσεις, κλειστές οι πόρτες για εργασία στους νέους και στις νέες, φυσικά όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες των είκοσι επτά κρατών-μελών της ΕΕ…
Δεν ξεχνώ... Ότι μ' όλ' αυτά τα τόσο επικίνδυνα -θελητά ή αθέλητα- "στραβοπατήματα" η "50χρονη" Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ φοβάμαι, πως δεν πρόκειται να τα "Εκατοστήσει"….
Αθήνα 18/5/2007











Δ ε ν ξ ε χ ν ώ ...
Tην Τουρκική υποκρισία
Δημήτρης ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος & Λογοτέχνης


Δεν ξεχνώ... Ότι οι κυβερνώντες την Τουρκία κινούν γη και ουρανό για να εισέλθει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Καμώνονται υποκριτικά ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ενώ ξέρουν ότι αυτό είναι ψευδέστατο. Άλλη μία τραγική αλήθεια: Οι "Σύμμαχοί" μας έχουν στην πρώτη προτίμησή τους τη γείτονα χώρα, ενώ την Ελλάδα και την Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία σε δεύτερη μοίρα. Κάτι που εκτρέφει επικίνδυνα την τουρκική υποκρισία σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και δεν μπορεί αυτό να αφήνει ασυγκίνητο κάθε Έλληνα δημοσιογράφο και πνευματικό άνθρωπο…
Δεν ξεχνώ... Ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ έχουν συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί, όπως λένε, να σεβαστεί η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία της απολύτως το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" και, ιδίως, τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, αλλά και την Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητη χώρα μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Όμως: Η Τουρκία με την υποκρισία και τις παλινωδίες της ηγεσίας της δεν χαίρει της εκτίμησης των Ελλήνων πολιτών για την ευρωπαϊκή της προοπτική. "Η Βραδυνή" (29/7/2006, σελ. 8) δημοσίευσε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης μεταξύ των λαών των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. (Μάρτιος-Μάιος 2006), που αποτελούν αληθινό καταπέλτη κατά της τουρκικής ηγετικής υποκρισίας: * "ΟΧΙ" στην εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε. είπαν οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 68%, ενώ οι Έλληνες πολίτες με 67%. * Σε ποσοστό 48% οι Ευρωπαίοι πολίτες τάσσονται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. * "ΟΧΙ" στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είπαν οι Αυστριακοί με ποσοστό 81%, και με ποσοστό 69% οι Γερμανοί και Λουξεμβούργιοι. Ήδη έχουν αυξηθεί κι άλλο τα "ΟΧΙ" στην εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε. με τη συμπλήρωση τετραμήνου από τη δημοσκόπηση κι αυτό διότι συνεχίζεται η τουρκική υποκρισία...
Δεν ξεχνώ... Ότι η δημοσκόπηση αυτή της Ε.Ε. φώτισε και δύο άλλες πλευρές σε ό,τι έχουν σχέση με το "εσωτερικό" της τουρκικής πολιτικής: * Οι Τούρκοι πολίτες με ποσοστό 54% τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε., ενώ το 22% λέει "ΟΧΙ" . * Οι Τουρκοκύπριοι πολίτες τάσσονται υπέρ με ποσοστό 67%, ενώ το 15% λέει "ΟΧΙ" . Αυτά τα στοιχεία λένε πολλά με κύριο ένα: ότι ακόμα και ο τουρκικός λαός αντιλαμβάνεται την υποκρισία της πολιτικο-στρατιωτικής του ηγεσίας. Κι αυτό το γνωρίζουν άριστα οι Τούρκοι πολίτες από πρώτο χέρι.
Δεν ξεχνώ... Ότι τα τελευταία χρόνια με δεδομένη την πολιτική στήριξη της χώρας μας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνον δεν μετριάζονται, όπως θα έπρεπε, αλλ' αντιθέτως πολλαπλασιάζονται κατά τρόπο απαράδεκτο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η τουρκική υποκρισία γίνεται πρόξενος παραβιάσεων του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου, ωσάν να είναι "τσιφλίκι" της γείτονος χώρας. Δεν ξεχνούμε τα τουρκικά εγκλήματα στα Ίμια προ δεκαετίας. Δεν ξεχνούμε τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, των θρησκευτικών, πνευματικών και εθίμων μας. Οι Έλληνες πολίτες είναι εξοργισμένοι από την τουρκική υποκρισία και το δείχνουν καθημερινά στη δημόσια έκφρασή τους, όπως με τη δημοσκόπηση της Ε.Ε.
Δεν ξεχνώ... Ότι, επιτέλους, και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στιγμάτισε τις νέες παλινωδίες της τουρκικής ηγεσίας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Τουρκία δίδει "εξετάσεις" για να εισέλθει στην Ε.Ε. και όχι η Ελλάς, η οποία έχει ενταχθεί σε ΕΟΚ/Ε.Ε. από το 1980. Και υπό την έννοια αυτή είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να σταθμίσει σοβαρά τα νέα δεδομένα: Αν, πράγματι, θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. οφείλει πρώτα-πρώτα να σεβαστεί απολύτως τους κανονισμούς της Ε.Ε., τα αναπαλλοτρίωτα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα της Ελλάδας και της Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όχι μόνον αυτά: Αλλά, να καταργηθούν τα "λευκά κελιά", να επιτρέπεται η ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και συνδικάτων, ν' αναγνωρίσει επίσημα τις γενοκτονίες Αρμενίων, Κούρδων, Ποντίων, Ελλήνων Μικρασιατών και Ελληνοκυπρίων.

Δεν ξεχνώ... Ότι η τουρκική υποκρισία και η εν γένει αρνητική στάση των πολιτικο-στρατιωτικών ηγετών της Τουρκίας συντείνουν στην καταδολίευση αυτού τούτου του εποικοδόμηματος και της υπόστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος αγνοείται σκανδαλωδώς το γεγονός πως η Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναγνωρισθεί επίσημα από όλα τα κράτη του κόσμου, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) κ.ά. Οι Ελληνο-Κύπριοι και ένα μέρος των Τουρκο-Κυπρίων έτσι ακριβώς αποδέχονται την Κυπριακή Δημοκρατία, ως Ανεξάρτητη, ΕΝΙΑΙΑ κι αδιαίρετη κι όχι κομματιασμένη, όπως τη θέλουν η τουρκική ηγεσία και ορισμένοι από τους "Συμμάχους" της, αλλά και "Συμμάχους" μας, δυστυχώς…
Δεν ξεχνώ... Ότι όλοι αυτοί που φανερά ή κρυφά βρίσκονται στο πλευρό της τουρκικής ηγεσίας και μηχανεύονται τη διχοτόμηση της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και την ταυτόχρονη είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. χωρίς προαπαιτούμενα, σίγουρα, είναι πλανεμένοι. Αυτοκοροϊδεύονται κι αυτογελοιοποιούνται. Προφανώς, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι για τους Έλληνες και τους Ελληνο-Κύπριους και γενικά τους Έλληνες όπου Γης, ισχύει απόλυτα αυτό που ψάλλει ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος: "Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. Αυτό το χαμόγελο / κι αυτόν τον ουρανό δεν μπορούν να μας τα πάρουν". Έτσι, λοιπόν, είμαστε Έλληνες και Ελληνο-Κύπριοι, αυτά είναι τα οράματά μας και η πίστη μας για την πατρίδα, για τα άγια χώματά μας για τις αιώνιες ρίζες μας. Γιατί ο κάθε ένας Έλληνας και Ελληνο-Κύπριος είναι ακριβώς αυτό που λέει κι ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης: "Κι ορθός πάλι απόμεινα… / πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου"...
Δεν ξεχνώ... Ότι περισσεύει η τουρκική υποκρισία έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε διεθνές επίπεδο, στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, με την Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, με την πείσμονα άρνησή της να ομολογήσει ανοιχτά στον κόσμο και να ζητήσει γονατιστή συγγνώμη από τους απογόνους των μαρτυρικών θυμάτων: α) Των Ελληνο-Κυπρίων από τις δύο γκαγκστερικές-εγκληματικές στρατιωτικές επιδρομές της Τουρκίας στην Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία στις 20/7/1974 και στις 14/8/1974 και την "κατοχή" του 38% του κυπριακού εδάφους, εδώ και 32 έτη. β) Των Αρμενίων, Κούρδων, Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών από τους γενοκτόνους σφαγιασμούς εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως παιδιών, γυναικών και γερόντων. Με όλ' αυτά και τόσα άλλα απολύτως ασυμβίβαστα με την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ε.Ε., είναι αδιανόητο να εισέλθει, τελικά, η Τουρκία στην Ε.Ε. Γιατί σε ένα τέτοιο απίθανο ενδεχόμενο, η Ε.Ε. θα έχει καταρρακωθεί πλήρως στις συνειδήσεις των εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών…
Δεν ξεχνώ... Ότι νύχτα- μέρα υποκρίνονται κι ως κακοί ηθοποιοί οι ιθύνοντες της γείτονος Τουρκίας, σχετικά με την Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, καμώνονται ότι λησμονούν πως ο Ελληνο-Κυπριακός πολιτισμός ανθεί στην Κύπρο από το 6.800 π. Χ. (Χοιροκοιτία, στον δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού). Αν μπει κανείς στον κόπο να μιλήσει με τα αδιάψευστα στοιχεία της αδέκαστης Ιστορίας διαπιστώνει τις ψευδολογίες, τις μηχανορραφίες και την απύθμενη υποκρισία των ηγητόρων της Τουρκίας. Ενδεικτικά, είναι χρήσιμο να σταθούμε σε κάποιες χρονολογίες για να ξεσκεπαστεί ολότελα η τουρκική υποκρισία: * Το 1570 η Τουρκία καταλαμβάνει δια των όπλων την Κύπρο. * Το 1878 οι Άγγλοι αγόρασαν από την Τουρκία την Κύπρο. * Το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία υποχρεώθηκε ν' ανακοινώσει ότι παραιτείται δια παντός από όλα τα δικαιώματά της από την Κύπρο.
Δεν ξεχνώ... Ότι στην Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία υπήρχαν και υπάρχουν Τουρκο-Κύπριοι, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, εργάζονταν σε ελληνο-κυπριακές επιχειρήσεις και ζούσαν τις οικογένειές τους, συμβιώνοντας, όμως, αρμονικά με τους Ελληνο-Κύπριους. Κάποια "δικαιώματα" οι Τουρκο-Κύπριοι απέκτησαν με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου (1960-1961), αλλά η Κύπρος τότε και σήμερα πρέπει να παραμένει Ανεξάρτητη κι Ενιαία. Αληθεύει ότι κατά καιρούς σημειώνονταν αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε Ελληνο-Κύπριους και Τουρκο-Κύπριους, αλλά πάλι μόνιαζαν… Όμως, κάποια τέτοια ανεπιθύμητα περιστατικά επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι με τις "πλάτες", φυσικά, των αδιόρθωτων "συμμάχων" μας…

Δεν ξεχνώ... Ότι για να ευοδωθούν τα τουρκικά διαμελιστικά σχέδια σε βάρος της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάστηκαν κάποια "προσχήματα". Κι αυτά τα "προσχήματα" -αν είναι δυνατόν!- "προσφέρθηκαν" με το άθλιο Πραξικόπημα κατά του Κύπριου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου 1974, με αρχηγό τον Νίκο Σαμψών. Η νόμιμη κυβέρνηση του Μακαρίου ανατράπηκε, αλλά οι πραξικοπηματίες απέτυχαν από το να τον δολοφονήσουν. Στις 19 Ιουλίου 1974 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έγινε δεκτός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως ο νόμιμος Πρόεδρος της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου κατήγγειλε το Πραξικόπημα και όλους όσους ήταν πίσω από τους άθλιους πραξικοπηματίες…
Δεν ξεχνώ... Ότι την επομένη, 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εξαπολύει γκαγκστερική στρατιωτική επιδρομή ("Αττίλας 1") κατά της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας: Οι φανατισμένοι Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν άμαχους, βίασαν γυναίκες, σακάτεψαν ανθρώπους, έκαψαν και κατέστρεψαν περιουσίες, κατέλαβαν ελληνο-κυπριακές περιοχές. Οι χουντικοί στην Αθήνα κατέρρεαν κάτω από τα ανομήματά τους. Έτσι, στις 23-24 Ιουλίου 1974 αναλαμβάνει τα κυβερνητικά ηνία της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στις 14 Αυγούστου 1974 οι Τούρκοι εξαπέλυσαν κι άλλη στρατιωτική επίθεση ("Αττίλας 2") κατά της Κύπρου με τα ίδια βάρβαρα κακουργήματά τους κατά αόπλων, γυναικών, παιδιών και γερόντων, καταλαμβάνοντας το 38% του κυπριακού εδάφους, που κατέχουν παράνομα έως σήμερα. Αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους επιδρομείς και 2.000 Κύπριοι αγωνιστές, που είναι γνωστοί ως "αγνοούμενοι"…
Δεν ξεχνώ... Ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 1974 ότι η Ελλάς αποχωρεί από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ κι ότι θα επανήρχετο σ' αυτό με τον όρο ότι θ' αποχωρούσαν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και θα αποδίδονταν τα εδάφη και οι περιουσίες στους Ελληνο-Κυπρίους. Την 1η Νοεμβρίου 1974 οι 117 εκπρόσωποι του ΟΗΕ ισαρίθμων κρατών-μελών εξέδωσαν ομόφωνα το 3212 ψήφισμα, που προβλέπει εκτός των άλλων: Να παραμείνει η Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη, Αδέσμευτη και Δημοκρατική με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ποτέ το ψήφισμα του ΟΗΕ!. Το περιφρόνησε!.
Δεν ξεχνώ... Ότι στις 7 Δεκεμβρίου 1974 επανήλθε στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ως Εθνάρχης κι ανέλαβε αγώνα σε διεθνές επίπεδο για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού, καταγγέλλοντας την Τουρκία που ηρνείτο να εφαρμόσει απόφαση του ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου 1975 νέο ψήφισμα, το υπ' αριθ. 3395, κατά της Τουρκίας και υπέρ των Ελληνο-Κυπρίων. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1976 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας σε Έλληνες ομογενείς στην Ουάσιγκτον, είχε δεσμευτεί ότι ως Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο… Και η τουρκική ηγεσία; Απλά, εξακολουθεί να παραβιάζει διεθνείς νόμους, να αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να περιφρονεί ακόμα και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, υποκρινόμενη κι από πάνω ότι έχει… δίκιο!.
Δεν ξεχνώ... Ότι το έτος 2002 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εμφάνισε ένα "Σχέδιο" οριστικής, όπως διατεινόταν, και "δίκαιης" λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Για το "Σχέδιο Ανάν", όπως αποκλήθηκε, είχαν πει έκτοτε "ΟΧΙ" η πολιτική ηγεσία της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδας, το ΚΚΕ κι άλλοι πολιτικοί, πνευματικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο μεταξύ, τα έτη 2003-2004 ολοκληρώθηκε η εισδοχή της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ιδιότητα του πλήρους μέλους αυτής. Στο δημοψήφισμα για το "Σχέδιο Ανάν", στις 24 Απριλίου 2004, οι Ελληνο-Κύπριοι το έκριναν ως διχοτομικό και το απέρριψαν πανηγυρικότατα με το "βροντερό" τους "ΟΧΙ", με ποσοστό 76%!.
Δεν ξεχνώ... Ότι στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και με την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα η τουρκική ηγεσία αρνείται ν' αποδεχθεί την Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς αρνείται να εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Δεν ξεχνώ... Ότι η τουρκική ηγεσία αρνείται να ομολογήσει τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων, των Ελληνο-Ποντίων, των Ελληνο-Μικρασιατών και των Κούρδων, κατά τις οποίες εσφαγιάσθησαν, σακατεύθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Σε όλα αυτά, φυσικά, έχουν τις δικές τους ευθύνες κι αρκετοί από τους… "συμμάχους" μας…
Δεν ξεχνώ... Ότι η διεθνής κοινότητα --Κοινωνία των Εθνών, ΟΗΕ κλπ.-- εάν δεν "σώπασε" τουλάχιστον δεν έβαλε στη θέση της την εκάστοτε τουρκική ηγεσία. Κι όχι μόνον αυτό: Είναι και παραμένει η Τουρκία μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ και τώρα θέλει να εισέλθει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι, η σημερινή Τουρκία κατ' ουδένα τρόπο δεν πληροί τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Δεν ξεχνώ... Τη γενοκτονία των Αρμενίων: Η τουρκική στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία άρχισε το 1915 τις βάρβαρες σφαγές των Αρμενίων, που κράτησαν μέχρι το 1918. Σ' αυτά τα τρία χρόνια εσφαγιάσθηκαν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι, ενώ άλλοι εξακόσιες χιλιάδες διώχθηκαν στις ερήμους της Μεσοποταμίας, με επακόλουθο οι μισοί εξ αυτών ν' απωλέσουν τη ζωή τους από τις κακουχίες και την πείνα…
Δεν ξεχνώ... Τη γενοκτονία των Ελληνο-Ποντίων: Ο σπόρος κι αυτής της τουρκικής γενοκτονίας σε βάρος των Ελληνο-Ποντίων ρίχτηκε το 1916, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ταλαάτ πασάς είχε εκμυστηρευθεί στον Αυστριακό πρεσβευτή: "Τελικά με τους Έλληνες πρέπει να τελειώνουμε όπως με τους Αρμενίους και συνεχίζεται η διαδικασία εξολόθρευσης των Ποντίων". Η συστηματικότερη περίοδος των βάρβαρων διωγμών στον Πόντο αρχίζει τον Μάιο του 1919, κάτω από την καθοδήγηση του Μουσταφά Κεμάλ: 353.000 νεκροί και αγνοούμενοι Ελληνο-Πόντιοι, ενώ λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν 815 ελληνο-ποντιακές κοινότητες και όλα τα χωριά με τις 1.124 εκκλησίες και τα 960 σχολεία. Η γενοκτονία των Ελληνο-Ποντίων από τους Τούρκους ολοκληρώθηκε και ο Ελληνισμός του Πόντου είναι πια "παρελθόν"…
Δεν ξεχνώ... Τη γενοκτονία των Ελληνο-Μικρασιατών: Η τουρκική θηριωδία σε όλο της το "μεγαλείο" σε ψυχρούς αριθμούς σε βάρος των αμάχων: 650.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες και ενάμισι εκατομμύριο Ελληνο-Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στη Μικρά Ασία ζούσαν 2.845.000 Ελληνο-Μικρασιάτες, σύμφωνα με στοιχεία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης, στο Παρίσι. "Μπρος θάλασσα, πίσω φωτιά και σφαγή!", γράφει η Διδώ Σωτηρίου στα "Ματωμένα χώματα". Οι Ελληνο-Μικρασιάτες άμαχοι, γυναίκες, παιδιά, γέροι κι άρρωστοι σφάζονται σαν αρνιά από τους Τούρκους υπό τα όμματα, φυσικά, των… "Συμμάχων" μας Γάλλων και Άγγλων…
Δεν ξεχνώ... Τη γενοκτονία των Κούρδων: Εκατομμύρια Κούρδοι έχουν σφαχτεί, σακατευθεί και εκδιωχθεί έως τώρα από τις εστίες τους από την απύθμενη τουρκική μισαλλοδοξία και βαρβαρότητα. "… ο απολογισμός της αιματηρής τρομοκρατίας του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων, την περίοδο 1925-1939, υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε μισό εκατομμύριο θύματα…" (Βαγγέλης Σακκάτος: "Κουρδιστάν", σελ. 21). Επίσης: "Ο αείμνηστος Κούρδος παραγωγός φιλμ Yilmaz Guney, είπε ανάμεσα στα άλλα στο Παρίσι, μπροστά στο διαρκές δικαστήριο των λαών για τη γενοκτονία των Αρμενίων": "Αν η Κοινωνία των Εθνών καταδίκαζε αυτό το έγκλημα και έπαιρνε αυστηρά μέτρα, πιθανώς η κεμαλική ηγεσία να μην τολμούσε να επιφυλάξει και στους Κούρδους την ίδια τύχη με τους Αρμενίους: Μεταξύ 1925-1940, πάνω από το 1/3 του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας εσφαγιάστηκε και εξαφανίστηκε από τη χώρα" (στο ίδιο σελ. 73-74).
Δεν ξεχνώ... Ότι η σημερινή Τουρκία για να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται: Πρώτον, ν' αναγνωρίσει τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων, Ελληνο-Ποντίων, Ελληνο-Μικρασιατών και Κούρδων. Δεύτερον, να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από τους απογόνους και συγγενείς των θυμάτων της. Τρίτον, να σεβαστεί απολύτως την κρατική οντότητα, τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Τέταρτον, ν' αφήσει να πνεύσει στη χώρα ο άνεμος, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλιώς, να μείνει ΑΠΕΞΩ!.
Δεν ξεχνώ... Ότι αν θέλεις να λέγεσαι αληθινός κι αδέκαστος δημοσιογράφος ή πνευματικός άνθρωπος δεν μπορείς να "σωπαίνεις" μπροστά στη γεμάτη υποκρισία τουρκική ηγεσία, όταν "δολοφονει" καθημερινά τα οράματα και τα όνειρα, την αλήθεια, την πνευματική δημιουργία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και υπό την έννοια αυτή δεν μπορείς να συναινείς στην "επ' άπειρον" ανεμπόδιστη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Κάθε έντιμος άνθρωπος φρίττει με τα "καμώματα" των ηγητόρων της γείτονος χώρας, που δεν έχουν ούτε "ιερό", αλλ' ούτε και "όσιο". Που γράφουν, δυστυχώς, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ουσία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον σεβασμό στα σύνορα και στην εθνική κυριαρχία των άλλων κρατών.
Δεν ξεχνώ... Ότι πέντε Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν προσαχθεί σε δίκη για "άσκηση κριτικής" σε απόφαση δικαστηρίου, το οποίο απαγόρευσε συνέδριο με θέμα τις σφαγές των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς. Κατηγορούμενοι ήταν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Radikal" Ισμέτ Μπερκάν, Ερόλ Κατιρτσιόγλου, Χαλούκ Σαχίν και Μουράτ Μπελγκέ, καθώς και ο συνάδελφός τους της εφημερίδας "Milliyet" Χασάν Τσεμάλ. Στο συνέδριο αυτό θα μιλούσαν ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, που αμφισβητούν την επίσημη γραμμή του τουρκικού κράτους για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ας μη λησμονούμε, η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί ν' αρνείται ότι υπήρξε γενοκτονία Αρμενίων!..
Δεν ξεχνώ... Ότι τον Δεκέμβρη του 2005 συνολικά 169 συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούσαν να καταργηθούν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας που "ποινικοποιούν" την ελεύθερη έκφραση πολιτικής γνώμης. Κι αυτό, διότι με τα επίμαχα άρθρα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη συγγραφείς όπως ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ για "προσβολή του τουρκισμού". Στις διαμαρτυρίες αυτές ένωσε τη φωνή του κι ο γνωστός Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ.
Δεν ξεχνώ... Ότι με βάση το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας, τον Ιούλη του 2006 επιβλήθηκε από τουρκικό δικαστήριο εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή σε βάρος Αρμένιου δημοσιογράφου "περί καθύβρισης της τουρκικής ταυτότητας". Πρόκειται για τον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Χραντ Ντικ, εκδότη της εφημερίδας "Άγκος", διότι το 2004 σε σειρά άρθρων του καλούσε τους Αρμένιους της διασποράς να απαλλαχθούν από τα "δηλητηριώδη πρότυπα" της ιστορίας τους στην Τουρκία και να φροντίσουν για την ευημερία της Αρμενίας. Στις 12 Ιουλίου 2006 ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: "Είμαι απογοητευμένος από την κρίση αυτή, η οποία περιορίζει την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία" και κάλεσε την τουρκική ηγεσία να αναθεωρήσει το άρθρο 301 και άλλα παρόμοια άρθρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας Οκτάι Εκσί είπε ότι αν δεν αναθεωρηθεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, "οι αίθουσες των δικαστηρίων και οι φυλακές θα γεμίσουν δημοσιογράφους και η Τουρκία θα μοιάζει με χώρα του Τρίτου Κόσμου"...
Δεν ξεχνώ... Ότι κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή, τουρκικό δικαστήριο σταμάτησε τη δίωξη κατά του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο οποίος είχε δηλώσει τον Φλεβάρη του 2006 σε ελβετικό περιοδικό: "Τριάντα χιλιάδες Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι έχουν δολοφονηθεί σ' αυτόν τον τόπο, αλλά ουδείς πλην εμού τολμά να μιλήσει γι' αυτό". Το "BBC" μετέδωσε ότι ανάλογες κατηγορίες με εκείνες του Παμούκ αντιμετωπίζουν άλλοι εξήντα Τούρκοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και εκδότες…
Δεν ξεχνώ... Ότι σε φυλακές της Τουρκίας δολοφονήθηκαν 28 πολιτικοί κρατούμενοι, στο διάστημα 19-22 Δεκεμβρίου 2000. Ακόμα: Από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας μέχρι θανάτου ενάντια στα "λευκά κελιά" έχουν πεθάνει την τελευταία 6ετία 120 πολιτικοί κρατούμενοι, ενώ άλλοι εξακόσιοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους…
Δεν ξεχνώ... Ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει από καιρό ότι δεν θα επιτρέψουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει "θεραπαινίδα" των ΗΠΑ και παίγνιο στα χέρια των πολιτικο-στρατιωτικών ηγετών της Τουρκίας. Όλοι τους είναι πεπεισμένοι ότι ή η Τουρκία θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ανεξάρτητης κι Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας ή ΠΑΝΤΟΤΕ θα βρίσκει ερμητικά κλειστή την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Αθήνα 11/12/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου