Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Δ ε ν ξ ε χ ν ώ ...
΄Οτι παραπαίει η "50χρονη" ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δημήτρης ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος & Λογοτέχνης
http://www.metarrythmisis.gr/htmls/den_xehnw/arthro_2.htm

Δεν ξεχνώ...
Ότι δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος απέναντι στς "διολισθήσεις" των ιθυνόντων της "50χρονης" πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σε επιλογές που ακυρώνουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές της με την εμμονή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική τής -καθ' ολοκληρίαν ανέτοιμης- Τουρκίας. Αρκετά "πληγώνουν" την Ε.Ε. οι θλιβερές "καύσεις" λιβανωτών σε συνεργάτες των Χιτλερικών και σε "θιασώτες" του πιο στείρου κι επικίνδυνου αντικομμουνισμού σε ορισμένες από τις "27" χώρες-μέλη της.

Δεν ξεχνώ...  Ότι για συγκεκριμένους λόγους επιβάλλεται να "κλείσει" η πόρτα της Ε.Ε. για την Τουρκία, εφ' όσον η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία της τσαλαπατά τις βασικές αρχές της Ευρωένωσης, "ενοχλώντας" βάναυσα ακόμα και τη γείτονά της Ελλάδα….
Δεν ξεχνώ...  Ότι οι πολιτικο-στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της Ευρωένωσης γενικά και ειδικά με την περίπτωση της Κύπρου.


Δεν ξεχνώ...  Ότι στην Τουρκία των Ισλαμιστών Φονταμενταλιστών, των Κεμαλιστών και των "Γκρίζων Λύκων" καταδιώκονται: η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η ελεύθερη πνευματική, πολιτική και συνδικαλιστική ανεμπόδιστη έκφραση, η εμμονή των Τούρκων πολιτών για εμπέδωση στην πατρίδα τους των κανόνων της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ειρήνης κι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν ξεχνώ...  Ότι στη σημερινή Τουρκία η άλλη άποψη ή πετσόκοβεται στα "πογκρόμ" διωγμών των Κούρδων, των δημοκρατών, των κομμουνιστών και των άλλων πολιτών ή φυλακίζεται στα "λευκά κελιά" του θανάτου.
Δεν ξεχνώ... Ότι πρόπερσι (2005) ετοιμάζονταν οι πολιτικο-στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας να καταδικάσουν σε φυλάκιση τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, διότι είπε μία μεγάλη αλήθεια: Ότι το Οθωμανικό Κράτος διέπραξε τη γενοκτονία στους Αρμενίους και στους Κούρδους. Τον Τούρκο συγγραφέα διέσωσε η παγκόσμια κατακραυγή ενάντια στους ιθύνοντες της Άγκυρας, αλλά και η κατάκτηση από τον ίδιο του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Δεν ξεχνώ... Ότι η Καγκελλάριος της Γερμανίας κ. Αγγέλα Μέρκελ υπέδειξε στην τουρκική ηγεσία την υποχρέωσή της να σεβαστεί απολύτως τα "ιερά" και τα "όσια" της Ε.Ε. σε ό,τι αυτά έχουν σχέση με την Κύπρο, αλλά προσέκρουσε στη στείρα αλαζονική άρνησή της. Την ίδια αρνητική στάση κράτησαν και σε όσα ανάλογα έχει πει ο άλλοτε Γάλλος Πρόεδρος κ. Ζακ Σιράκ, αλλά και ο σημερινός Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί.


Δεν ξεχνώ... Ότι το τουρκικό καθεστώς απέλυσε "εν ψυχρώ" τον κ. Ιζγκέ Γκιουνάλ, Τούρκο Καθηγητή Τραυματολογίας και Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου "Dokuz Eylul", διότι ζήτησε ν' ανακληθούν οι απολύσεις 213 εργαζομένων στην Πρυτανεία. Η απόλυση του κ. Γκιουνάλ είχε ξεσηκώσει προ καιρού διεθνώς θύελλα διαμαρτυριών, όπως και στην Ελλάδα.


Δεν ξεχνώ... Ότι "η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε.", έχουν πει ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος κ. Ζακ Σιράκ και ο νυν Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί.


Δεν ξεχνώ...  Ότι οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει από την Τουρκία ν' αναγνωρίσει άμεσα και χωρίς προαπαιτούμενα την Κυπριακή Δημοκρατία, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Δεν ξεχνώ...  Ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μπαρόζο είχε δηλώσει πρόσφατα ότι "θεωρώ ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να ευθυγραμμισθεί με τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει…".

Δεν ξεχνώ...  Ότι, αν στην απευκταία περίπτωση, γίνει, τελικά, η Τουρκία μέλος της Ε.Ε., τότε, ναι, η Ευρωένωση θα έχει κάνει το δικό της "χαρακίρι".

Δεν ξεχνώ... Τη σχέση που μπορεί να έχουν οι ιδέες και το "καρφί".… Είναι γνωστό πως οι ιδέες των ανθρώπων μοιάζουν με το καρφί. Όσο τις χτυπάς τόσο πιο βαθιά μπήγονται στο μυαλό των ανθρώπων…. Πάντως, θέλω να πιστεύω ότι εδώ στην Ελλάδα, που γαλουχήθηκαν η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν καταδιώκονται τώρα οι κομμουνιστικές ιδέες….
Δεν ξεχνώ...  Ότι κατά τους πρώτους αιώνες της χρονολογίας μας οι Χριστιανοί -κληρικοί και λαϊκοί- καταδιώχθηκαν από τους Ρωμαίους για τα "πιστεύω" τους.
Ο συνθέτης Αλέκος Ξένος έχει τονίσει: "Μπορείς να σκοτώσεις τον άνθρωπο, αλλά όχι τις ιδέες του". Θανατώθηκαν Χριστιανοί, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν, αλλά τα "πιστεύω" τους δεν τους τα ξερίζωσαν οι ξιφολόγχες των Ρωμαίων από την ψυχή….
Ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φρανσουά Βολτέρος έχει πει: "Με τις απόψεις σου διαφωνώ, αλλά θα αγωνίζομαι πάντα για να μπορείς να τις λες ελεύθερα".


Δεν ξεχνώ... Ότι οι ιδέες και τα "πιστεύω" των αλλοθρήσκων που κάποτε κάποιοι Χριστιανοί αποκαλούσαν "άπιστους" και τους έκαιγαν στην πυρά, επίσης, δεν "ξεκολλήθηκαν" από την ψυχή και το μυαλό των πιστών εξωχριστιανικών θρησκευτικών δογμάτων….
Δεν ξεχνώ... Ότι οι αρχαιοελληνικές ιδέες καταδιώκονται ακόμα και σήμερα από διαφόρους ως "μιαρές", ως "διαβολικές" κι ως "επικίνδυνες" για κάποιες άλλες ιδέες και "πιστεύω".
Πολλές φορές, κατά τις τελευταίες δύο χιλιετίες, οι Έλληνες που παρέμεναν και παραμένουν πιστοί στις αρχαιοελληνικές ιδέες τους και τα αρχαιοελληνικά πιστεύω τους μακελεύτηκαν για ν' "αλλαξοπιστήσουν"….
Οι θλιβεροί διώκτες τους έσπασαν τα μούτρα τους. Οι ιδέες και πάλι νίκησαν τη "βία", τα "μη" και τα "δεν". Ο Γάλλος συγγραφέας Ανατόλ Φρανς σημειώνει: "Η ανεξαρτησία της σκέψης είναι η πιο αριστοκρατική υπερηφάνεια".


Δεν ξεχνώ...  Ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού και κράτους να θέτει το πλαίσιο των ιδεών και των "πιστεύω" του. Έχουν, όμως, την ιερή υποχρέωση λαοί και ηγήτορες κρατών να σέβονται τις ιδέες των άλλων -αυτοχθόνων και μη-, ανεξάρτητα αν τις αποδέχονται ή τις απορρίπτουν. Αυτός ο σεβασμός της άλλης ιδέας απορρέει όχι μόνον από τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε λαού, από το ήθος και την αξιοπρέπειά του, αλλά και από τις θεμελιακές αρχές κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο σεβασμός της άλλης ιδέας έχει κυριαρχική θέση στους σκοπούς και στις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάθε άλλου διεθνούς οργανισμού.
Δεν ξεχνώ...  Ότι η Χιτλερική Γερμανία με τις Φασιστικές, Ιταλία και Βουλγαρία, αλλά και τη Μιλιταριστική Ιαπωνία εξαπέλυσαν απρόκλητα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι τότε "Σύμμαχοι" ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση είχαν πει: "Όχι στον Φασισμό"!.. Όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς Ναζί θεωρήθηκαν από τους "Συμμάχους" -και δικαίως- ως προδότες και έτσι αντιμετωπίστηκαν. 

Στις 9 Μαΐου 1945 ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έλαβε τέλος με την άνευ όρων παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας. Ο Φασισμός είχε ηττηθεί, οι ιδέες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας είχαν και πάλι θριαμβεύσει….
Δεν ξεχνώ... Ότι στη σύγχρονη εποχή το χτύπημα των ιδεών παίρνει μία άλλη μορφή: Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβιώνει ένας "πρωτόγονος", στείρος κι άκρως επικίνδυνος αντικομμουνισμός. Όση κι αν είναι η απέχθεια των ιθυνόντων κατά των κομμουνιστικών ιδεών, δεν δικαιολογούνται οι καθ' οιονδήποτε τρόπο διωγμοί των κομμουνιστών.
Σ' όλα αυτά υπάρχουν κι ορισμένες παραδοξότητες: Σε κάποιες χώρες, εξήντα έτη μετά τη συντριβή του Χιτλερισμού, τιμώνται ως "ήρωες" οι γερμανοντυμένοι και καταδιώκονται οι κομμουνιστές, διότι… πολέμησαν τους Χιτλερικούς!..


Δεν ξεχνώ... Ότι τις κομμουνιστικές ιδέες άλλοι τις αποδέχονται κι άλλοι τις απορρίπτουν. ΄Οσοι, όμως, κυνηγούν αυτούς που τις ασπάζονται, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να τις σφηνώνουν γερά στο μυαλό των κομμουνιστών. Άθελά τους δημιουργούν, κατ' αυτή την έννοια, κι άλλους "μάρτυρες-ήρωες" κομμουνιστές, κι άλλους για παράδειγμα Τσε Γκεβάρα….
Δεν ξεχνώ... Ότι υπάρχουν οι στίχοι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990): "Αδέλφι / πόσο λαμπρός κι απέραντος / θα γίνει ο κόσμος / όταν θα τον βλέπουν μαζί / όλοι οι άνθρωποι!", για να μας ωθούν σε μία νέα προοπτική.
Δεν ξεχνώ...  Ότι με ιδιαίτερη επισημότητα οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. γιόρτασαν τα 50χρονα της Ευρωένωσης, σε μία περίοδο σοβαρών διεθνών ανακατατάξεων, αμφισβητήσεων και χαμένων προσδοκιών κι ελπίδων για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνον.
… Ήταν μία επέτειος που ερέθισε τις μνήμες των Ευρωπαίων, αλλά και κάθε πολίτη της Οικουμένης. Έτσι, θυμηθήκαμε τα πρώτα βήματα της Ευρωένωσης με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και τα κατοπινά ως Ε.Ε.
Δεν ξεχνάμε πως η χώρα μας είναι πλήρες μέλος της Ευρωένωσης από το 1980, δηλαδή εδώ και είκοσι επτά χρόνια.…


Δεν ξεχνώ...  Ότι ως Έλληνες πολίτες αποδεχόμαστε αυτό ακριβώς που έχει πει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857): "Ό,τι είναι αληθινό είναι και εθνικό". ΄Η αυτό που τόνιζε συχνά ο φιλόσοφος και ποιητής Πλάτων (427-347 π.Χ.) πως "η αλήθεια ουδέποτε αναιρείται" ή όσα έλεγε ο ρήτορας και πολιτικός Δημοσθένης (384-322 π.Χ.) ότι "Όποιος δεν λέει αυτά που πιστεύει, δηλαδή την αλήθεια, προδίδει την πόλη του".
Και η αλήθεια είναι, όσο πικρή κι αν φαντάζει, ότι κατά τα είκοσι επτά χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην Ε.Ε. πολλές ελπίδες και προσδοκίες του Ελληνικού Λαού έχουν διαψευσθεί, πολλά οράματά του και όνειρά του έγιναν καπνός μπροστά στις όποιες σκοπιμότητες.
Αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι επιτελείς της Ευρωένωσης εμάς, ως Έλληνες μάς πίκραναν, μάς αδίκησαν, αλλά και μάς πρόσβαλαν.…


Δεν ξεχνώ...  Ότι οι λαμπρές φιέστες για τα πενηντάχρονα της Ε.Ε. μας έφεραν στη μνήμη κάποιες αλήθειες, που είναι πολλαπλά χρήσιμο να λέγονται και να γράφονται μήπως και κάποτε οι ιθύνοντες της Ευρωένωσης συνειδητοποιήσουν ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κι αφού συμβεί αυτό θ' αντιληφθούν ότι ως Έλληνες πολίτες διεκδικούμε αταλάντευτα τα δίκαιά μας, είτε αυτά είναι εθνικά και πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, πνευματικά και πολιτιστικά. Και προπαντός: Ότι δεν θα πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας, κάτι για το οποίο ο λαός μας δικαιολογημένα παραμένει ανυποχώρητος….


Δεν ξεχνώ...  Ότι την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες ορισμένοι από τους παράγοντες της Ε.Ε. μας αντιμετωπίζουν ως "δεύτερης" κατηγορίας με "πρώτης" κατηγορίας την Τουρκία.
Κλασικές περιπτώσεις αποτελούν τα ζητήματα που δημιουργούν χρόνια και χρόνια στην Ελλάδα οι ιθύνοντες της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, στο Κυπριακό και τόσα άλλα εθνικής σημασίας θέματα.
Δεν μπορούν οι ηγήτορες της Ε.Ε. να σπεύδουν άμεσα σε βοήθεια -πρακτική ή θεωρητική- των "συμμάχων" μας σε Ιράκ ή Αφγανιστάν ή όπου αλλού και να "ολιγωρούν" (;) για παράδειγμα στα ελληνικά εθνικά ζητήματα.
Αυτά βλέπει ο λαός μας και αγανακτεί κι εξοργίζεται.…


Δεν ξεχνώ... Ότι από το 1980, που εντάχθηκε η χώρα μας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ε.Ε., οι Έλληνες αγρότες δεν ξεχνούν τα μηνύματα που λάβαιναν από την Ευρωένωση: "Έλληνες, τα αγροτικά σας προϊόντα θα μπουν στην αγορά 380 εκατομμυρίων Ευρωπαίων".
Οι Έλληνες αγρότες ζουν σήμερα τον δικό τους "Γολγοθά". Διαβεβαίωναν τους Έλληνες πολίτες: "Έλληνες, θα βοηθηθείτε σε πολλά…", δηλαδή θα "εξευρωπαϊστούμε" με πολλαπλά οφέλη.
Τους λέμε "ευχαριστώ", δεν θα πάρουμε….
Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και των γυναικών, των αγοριών και των κοριτσιών της χώρας μας υπόσχονταν πολλά.…
Κι όλ' αυτά τα δικαιώματα, δυστυχώς, πάνε από το κακό στο χειρότερο.…
Ανεργία, υποαπασχόληση, ψίχουλα οι αυξήσεις, κλειστές οι πόρτες για εργασία στους νέους και στις νέες, φυσικά όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες των είκοσι επτά κρατών-μελών της ΕΕ….

Δεν ξεχνώ... Ότι μ' όλ' αυτά τα τόσο επικίνδυνα -θελητά ή αθέλητα- "στραβοπατήματα" η "50χρονη" Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ φοβάμαι, πως δεν πρόκειται να τα "Εκατοστήσει"!.….


Αθήνα 18/5/2007


e-mail: dimitris@xalivelakis.gr

e-mail: Xaliv@otenet.gr 
 www.Xalivelakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου